Mini trufle malinowo-czekoladowe na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie
Kochani
, proponuję Wam przepis na urodziny.
Lub
na każdą imprezę, na której jest duża ilość osób.
Ja
swoje trufle zrobiłam na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie.
Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emiliano Castagna – zapraszają do wspólnego gotowania na luzie, gwarantując niepowtarzalną zabawę, wspaniały smak i sporą dawkę wiedzy.
Więcej o Akademii znajdziecie TUTAJ
Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emiliano Castagna – zapraszają do wspólnego gotowania na luzie, gwarantując niepowtarzalną zabawę, wspaniały smak i sporą dawkę wiedzy.
Więcej o Akademii znajdziecie TUTAJ
Ale do dzieła...robimy trufle na Urodziny Akademii !
Te trufle najlepiej smakują mocno schłodzone, a w ustach uwalniają smak maliny otulonej czekoladą.
Te trufle najlepiej smakują mocno schłodzone, a w ustach uwalniają smak maliny otulonej czekoladą.
Będzie
to słodycz do ręki.
Wiele
osób rezygnuje ze słodyczy, ale nie potrafią sobie odmówić
malutkiej przyjemności. Mam przepis na małe co nieco.
Wykwintna propozycja,
która Was nie zapcha, ale napełni cudowną malinowo-czekoladową
słodyczą.
Tylko
od Was będzie zależało ,czy sięgniecie po następną kulkę.
Ozdoby
, których użyłam do trufli pochodzą ze sklepu internetowego dla
cukierników i osób, które kochają cukiernictwo. Przepis
zaczerpnięty z książki "Cukiernia Lidla".
Zmodyfikowałam
ilość składników i sposób podania.
W
oryginale trufle podane są na patyku.
Ja
serwowałam je w mini kokilkach ,udekorowane, tak aby, każda mini
sztuka była dla kogoś wyjątkowa.
Tak
na prawdę to przepis jest genialnie prosty, wymaga jednak czasu do
przygotowania, schłodzenia. Ale jest warty zachodu.
Przygotujcie
od razu z podwójnej lub potrójnej porcji.
Bo
i tak się rozejdą.
Składniki
- 200g czekolady mlecznej
- 25 g czekolady deserowej
- 25 ml śmietanki 30 %
- 20 g miodu
- 30 g miękkiego masła
- 40 g mrożonych malin ( zmiksować i przetrzeć przez sito )
Dekoracja
- wiórki kokosowe
- tarte orzechy laskowe
- rurki, listki z białej czekolady itp
Śmietankę
zagotuj z miodem i przetartymi malinami.
Do
zagotowanej śmietanki dodaj pokruszoną czekoladę mleczną i
deserową, i poczekaj aż się rozpuści.
Zmiksuj
śmietankę z czekoladą, stopniową dodawaj miękkie masło i
ponownie zmiksuj.
Tak
przygotowany ganasz wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Następnie formuj kulki o średnicy 1,5 - 2 cm i obtaczaj w tartych
orzechach laskowych i wiórkach kokosowych.
Każdą
kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według
uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego,
aby słodkości nie wchłonęły zapachów z lodówki.
Pojemnik
włóż do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj mocno schłodzone.
Trufle
czekoladowe skrywają w sobie delikatną nutkę malin, którą
poczują prawdziwi smakosze czekolady.
Smak
tych mini grzeszków przeniesie Waszych gości w zupełnie inny
wymiar słodyczy.
Eleganckiej
słodyczy w wersji mini.
Smacznego!
Jakie piękne mini-deserki :) Skusiłabym się, ale coś czuję, że na jednym by się nie skończyło ;) Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńKochana wspaniałe, z chęcią się poczęstuje :-)
OdpowiedzUsuń