Nasiona chia w jogurcie z syropem z mango, suszoną figą i miętą
Kochani
coś na osłodzenie soboty, kiedy mamy dużo roboty.
Pyszny
i zdrowy jogurt z chia na energię!
Nasiona
chia stanowią obfite źródło
kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w
optymalnych proporcjach. Istnieje mnóstwo produktów zawierających
kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera znaczącą przewagę
Omega 6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest
odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Olej z Nasion Chia zawiera 30%
kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zawierają korzystne dla
zdrowia długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (ang. LCT) w
odpowiedniej proporcji,przez co zmniejszają złogi cholesterolu w
ścianach naczyń krwionośnych.
Chia
to również źródło
witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i
niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo
przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w
wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej).
Ze
względu na dużą
zawartość błonnika (ok.
25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia
polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Na długo zapewnia uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w
przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym wchłanianiu się
pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych
wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn
metabolicznych. Wynikiem tego jest szybka metaboliczna utylizacja w
komórkach ustroju. Ta efektywna asymilacja robi z chia bardzo
skuteczny suplement diety, zwłaszcza podczas wzrostu
i rozwoju u dzieci oraz nastolatków.
Również zapewnia właściwy wzrost i regenerację tkanek podczas
ciąży oraz karmienia piersią.
Są
bogatym źródłem
wapnia,
zawierają boron ważny minerał współdziałający z metabolizmem
wapnia w ustroju.
Są
polecane dla
diabetyków,
gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich
poziom we krwi.
Wspomagają nawilżanie
organizmu ponieważ
mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na
swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety
sportowców. Jedną z zadziwiających możliwości nasion chia są
własności hydrofilowe – nasiona są w stanie zaabsorbować
wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo). Ta własności utrzymywania
wody koloidalnej przedłuża okres uwadniania organizmu. Płyny i
elektrolity zapewniają środowisko, które wspiera procesy życiowe
każdej komórki. Stężenie elektrolitów, ich skład podlegają
regulacji, aby zachować jak najbardziej stałość warunków
środowiska [homeostaza]. Poprzez konsumpcję nasion chia nasz ustrój
utrzymuje bardziej efektywną regulację w odniesieniu do absorpcji
pożywek i utrzymania odpowiednich stężeń płynów ustrojowych. Ta
efektywność pozwala na lepsze utylizowanie płynów ustrojowych
oraz utrzymania równowagi jonowej w organizmie. ( źródło )
Składniki
- łyżka nasion chia- to dzienna dawka dla dorosłej osoby
- pół szklanki wody
- ulubiony jogurt
- syrop z mango
- figi suszone
- mięta
Nasiona
chia zalej wodą pozostaw minimum na 10 minut. Następnie dodaj do
jogurtu, wymieszaj. Na dno szklaneczki wlej odrobinę syropu z mango,
uzupełnij jogurtem. Udekoruj suszoną figą i miętą.
Deser
gotowy. Zdrowy i bardzo ekspresowy!
Smacznego!
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńP.S. Jest Pani moim obserwatorem w Google+. Niestety zaktualizowałam moje konto Google+ i jest ono teraz inne. Jeśli to możliwe, proszę o ponowne kliknięcie Obserwuj- tym razem dla konta Woman from Forest, z góry dziękuję :)
Po prostu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wariancje na temat nasion chia :) Mniam mniam :) A smak mango jest wspaniały. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń