Marchewka z fenkułem duszone w patelni z serem owczym i sosem balsamicznym

woll szafir,e gustus,danie z patelni,zdrowe odżywianie,zdrowy obiad,curry,czosnek,proeco polska,marchewka,fenkuł, koper włoski,dieta,dietetyczne danie,fitness,



Kochani , to jest propozycja dla osób śpieszących się.
Dla osób ceniących minimalizm i prostotę również w kuchni.
Kilka składników absolutnie dostępnych i popularnych i mamy obiad pyszny i zdrowy!
Dodatek koziego sera sprawi , że danie nabierze wykwintności i bedzie wyjątkowe.


Do wykonania tego dania użyłam patelni Woll Szafir

woll szafir,e gustus,danie z patelni,zdrowe odżywianie,zdrowy obiad,curry,czosnek,proeco polska,marchewka,fenkuł, koper włoski,dieta,dietetyczne danie,fitness,

Użycie patelni jest prostsze niż wielu innych naczyń ogólnie dostępnych.
Dlaczego?
Wsypujesz składniki, mieszasz,przykrywasz i ...idziesz sobie.
Nie musisz podchodzić, mieszać, by się nie spaliło.
To patelnia bezstresowa. Zdążyłam się z nią zaprzyjaźnić na tyle, że już jej nie chowam do szafki. Ona stoi cały czas na kuchence, bo jest cały czas w użyciu.
Do duszenia, pieczenia ciasta, do delikatnego smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu.
Właściwie wszystkie działania w kuchni mogę śmiało zamknąć w tej właśnie wysokiej patelni.Oszczędzam czas,miejsce i zdrowie!

Ale do dzieła, robimy bardzo szybki obiad!

woll szafir,e gustus,danie z patelni,zdrowe odżywianie,zdrowy obiad,curry,czosnek,proeco polska,marchewka,fenkuł, koper włoski,dieta,dietetyczne danie,fitness,

Składniki
  • młoda marchewka z pióropuszem. Dobrze, aby była własna lub z dobrego źródła, gdyż użyjemy również natki.
  • Koncentraty curry i czosnek Proeco
  • miękki kozi ser
  • młoda marchewka
  • fenkuł czyli koper włoski
  • natka z marchewki
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • sól himalajska różowa lub morska
  • dymka
woll szafir,e gustus,danie z patelni,zdrowe odżywianie,zdrowy obiad,curry,czosnek,proeco polska,marchewka,fenkuł, koper włoski,dieta,dietetyczne danie,fitness,

woll szafir,e gustus,danie z patelni,zdrowe odżywianie,zdrowy obiad,curry,czosnek,proeco polska,marchewka,fenkuł, koper włoski,dieta,dietetyczne danie,fitness,

Patelnię rozgrzej.
Marchewkę umyj i pokrój w słupki.
Fenkuł umyj i pokrój w pióra.
Natkę z pietruszki , jeśli chcesz możesz dodać.
Warzywa wrzuć do miski.
Posól delikatnie, dodaj pół łyżeczki koncentratu curry i pół łyżeczki koncentratu czosnku.
Dodaj oliwę z oliwek, moja była z dodatkiem bazylii.
Wymieszaj dokładnie.
Dodaj trochę dymki.

woll szafir,e gustus,danie z patelni,zdrowe odżywianie,zdrowy obiad,curry,czosnek,proeco polska,marchewka,fenkuł, koper włoski,dieta,dietetyczne danie,fitness,

Wrzuć wszystko na rozgrzana patelnię.
Przykryj natychmiast pokrywką.
Po 5 minutach odkryj i zamieszaj .
Jeśli czujesz potrzebę dopraw wedle uznania, dolej oliwy.
Przykryj i duś do miękkości. Na 5 minut przed zakończeniem duszenia dodaj ser kozi pokrojony w kostkę.

woll szafir,e gustus,danie z patelni,zdrowe odżywianie,zdrowy obiad,curry,czosnek,proeco polska,marchewka,fenkuł, koper włoski,dieta,dietetyczne danie,fitness,

woll szafir,e gustus,danie z patelni,zdrowe odżywianie,zdrowy obiad,curry,czosnek,proeco polska,marchewka,fenkuł, koper włoski,dieta,dietetyczne danie,fitness,

Rozłóż na talerze.
Dodaj bazylię i ocet balsamiczny z Modeny w formie glassy.

woll szafir,e gustus,danie z patelni,zdrowe odżywianie,zdrowy obiad,curry,czosnek,proeco polska,marchewka,fenkuł, koper włoski,dieta,dietetyczne danie,fitness,

woll szafir,e gustus,danie z patelni,zdrowe odżywianie,zdrowy obiad,curry,czosnek,proeco polska,marchewka,fenkuł, koper włoski,dieta,dietetyczne danie,fitness,

Glassa jest o tyle lepsza , że można nią robić maziaje, zygzaki, krople, z płynnego octu balsamicznego już tak nie zrobimy.
No i gotowe.
Duszenie u mnie zajęło około 20 minut, gdyż fenkuł potrzebuje więcej czasu od marchewki.

Smacznego i na zdrowie!

woll szafir,e gustus,danie z patelni,zdrowe odżywianie,zdrowy obiad,curry,czosnek,proeco polska,marchewka,fenkuł, koper włoski,dieta,dietetyczne danie,fitness,

Komentarze

  1. bardzo proste ale i ogromnie ciekawe danie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to fajne, nietypowe danie :) Bardzo lubię takie dania z patelni. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, pyszka! Fenkuł odczarowany

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!