Marchewka z fenkułem duszone w patelni z serem owczym i sosem balsamicznym
Kochani
, to jest propozycja dla osób śpieszących się.
Dla
osób ceniących minimalizm i prostotę również w kuchni.
Kilka
składników absolutnie dostępnych i popularnych i mamy obiad pyszny
i zdrowy!
Dodatek
koziego sera sprawi , że danie nabierze wykwintności i bedzie
wyjątkowe.
Do
wykonania tego dania użyłam patelni Woll Szafir
Użycie
patelni jest prostsze niż wielu innych naczyń ogólnie
dostępnych.
Dlaczego?
Wsypujesz
składniki, mieszasz,przykrywasz i ...idziesz sobie.
Nie
musisz podchodzić, mieszać, by się nie spaliło.
To
patelnia bezstresowa. Zdążyłam się z nią zaprzyjaźnić na tyle,
że już jej nie chowam do szafki. Ona stoi cały czas na kuchence,
bo jest cały czas w użyciu.
Do
duszenia, pieczenia ciasta, do delikatnego smażenia na niewielkiej
ilości tłuszczu.
Właściwie
wszystkie działania w kuchni mogę śmiało zamknąć w tej właśnie
wysokiej patelni.Oszczędzam czas,miejsce i zdrowie!
Ale
do dzieła, robimy bardzo szybki obiad!
Składniki
- młoda marchewka z pióropuszem. Dobrze, aby była własna lub z dobrego źródła, gdyż użyjemy również natki.
- Koncentraty curry i czosnek Proeco
- miękki kozi ser
- młoda marchewka
- fenkuł czyli koper włoski
- natka z marchewki
- oliwa z oliwek
- bazylia
- sól himalajska różowa lub morska
- dymka
Patelnię
rozgrzej.
Marchewkę
umyj i pokrój w słupki.
Fenkuł umyj i pokrój w pióra.
Natkę
z pietruszki , jeśli chcesz możesz dodać.
Warzywa
wrzuć do miski.
Posól
delikatnie, dodaj pół łyżeczki koncentratu curry i pół łyżeczki
koncentratu czosnku.
Dodaj
oliwę z oliwek, moja była z dodatkiem bazylii.
Wymieszaj
dokładnie.
Dodaj
trochę dymki.
Wrzuć
wszystko na rozgrzana patelnię.
Przykryj
natychmiast pokrywką.
Po
5 minutach odkryj i zamieszaj .
Jeśli
czujesz potrzebę dopraw wedle uznania, dolej oliwy.
Przykryj
i duś do miękkości. Na 5 minut przed zakończeniem duszenia dodaj
ser kozi pokrojony w kostkę.
Rozłóż
na talerze.
Dodaj
bazylię i ocet balsamiczny z Modeny w formie glassy.
Glassa jest o
tyle lepsza , że można nią robić maziaje, zygzaki, krople,
z płynnego octu balsamicznego już tak nie zrobimy.
No
i gotowe.
Duszenie
u mnie zajęło około 20 minut, gdyż fenkuł potrzebuje więcej
czasu od marchewki.
Smacznego
i na zdrowie!
bardzo proste ale i ogromnie ciekawe danie! ;)
OdpowiedzUsuńJakie to fajne, nietypowe danie :) Bardzo lubię takie dania z patelni. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszka! Fenkuł odczarowany
OdpowiedzUsuńSuper!
Usuń