Rolada czekoladowa z musem i konfiturą w wiórkach cytrynowych
Kocham
rolady wszelakie. Idealne do kawy.
To
takie ciasto, które łatwo się dzieli, bezstresowo kroi i może
poleżeć,a raczej powinno.
Jest
niezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego,
który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie CUKIETERIA
Składniki
na biszkopt czekoladowy
-
1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao ciemnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki
na mus czekoladowy
- 1 opakowanie musu czekoladowego 0,8 kg
- 1 litr mleka od Cukieteria
Do
dekoracji
- wiórki cytrynowe od Cukieteria
Białka
oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.Do ubitej piany
delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj.
Formę
40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż
będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w
nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
Wyjmij
biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na
ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj w ściereczkę blat
biszkopta. Tak wykonany rulon ze ściereczki i biszkopta odstaw do
wystudzenia.
Międzyczasie
zrób mus czekoladowy. To dziecinnie proste.
Zawartość
torebki 800g połączyć z 1l zimnego mleka. Zmiksować na wysokich
obrotach. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub pojemnika i włożyć
do lodówki na minimum 2 godziny.
Najlepiej
całą operację ROLADA zacząć od zrobienia musu. A następnie
zabierać się za biszkopt.
Ja
dodatkowo ubiłam trochę śmietanki 36% i dołożyłam konfitury .
Ale jeśli chcecie możecie zwinąć roladę tylko z musem, będzie równie pyszna!
Schłodzoną
masę wyjąć. Roladę rozwinąć bardzo delikatnie i wysmarować najpierw cienką warstwą ulubionej konfitury ,a następnie musem czekoladowym i u mnie- bitą śmietaną. Przez środek zrobić
nadzienie z konfitury.Ta operacja powinna być wykonana dość szybko
i sprawnie.Zwinąć roladę i zawinąć ją w ściereczkę. Włożyć
do lodówki, najlepiej na całą noc.
Nazajutrz
odwinąć, posmarować np. rozpuszczoną czekoladą i oblepić wiórkami
cytrynowymi. Operację warto wykonać na zimnym kamieniu.
Wiórki cytrynowe dodają smaku i sprawiają , że rolada jest widoczna i
wystrzałowa również w smaku.
SMACZNEGO !
jesteś wredna, po prostu wredna @
OdpowiedzUsuńtak kusić nieprzyzwoicie??
buziaki :*
Ja wprawdzie kawy nie pijam, ale na taką roladkę do herbatki to bym się skusiła :) Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńOjoj jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń