Fasola mung z suszonym pomidorem, śliwką , pistacjami i jajami


woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

To jest typowo sycylijska potrawa , która gościła często na moim stole w dniu wielkich upałów.

Jest bardzo trwała, pomimo dodatku jaja, smaczna na drugi dzień i można ją zabrać do pracy w pojemniku lub na plażę!
Tak też robiłam.

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung


Do mojej potrawy użyłam fasoli mung, dlatego, że po spożyciu groszku w takiej ilości, po prostu cierpię.
Dodam, że fasola mung jest superpokarmem i jest niesamowicie zdrowa!
Choć ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana „złotą fasolką”. Nic dziwnego – potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo.
Dodatek pomidora suszonego dodatkowo ją ubogaci , a suszona śliwka? No cóż postara się wyrzucić z nas zalegające po kątach resztki!
Delikatnie!

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

Składniki
  • pół szklanki fasoli mung ( może być więcej )
  • garść suszonych na słońcu pomidorów IndexFood
  • garść suszonych śliwek
  • cebula
  • sól o obniżonej zawartości sodu – sodowo-potasowa-od e-condimenta
  • po pół łyżeczki czosnku i curry Proeco
  • passata di pomodoro ok 500 ml
  • pistacje łuskane Skworcu
  • jaja – ile chcesz
  • parmezan
  • ulubione zioła, bazylia, mix sałat do dekoracji
  • olej kokosowy do smażenia
woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

Fasolę mung wypłucz i zalej zimną wodą. Zostaw na całą noc, niech się moczy.
Na drugi dzień ponownie opłucz i odsącz z wody na sitku.
Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmaż cebulkę dodając do niej czosnek i curry.

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

Smażyłam na niewielkiej ilości oleju , gdyż używałam patelni wysokiej
o średnicy 28 cm z linii Woll Szafir
Wkrój suszone pomidory oraz suszona śliwkę.

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

Podduś.
Do całości dodaj fasoli i dosmacz solą.

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

Wymieszaj i duś pod przykryciem dolewając od czasu do czasu niewielką ilość wody.
I duś do momentu ,aż fasolka zmięknie, a woda wyparuje.Mogłam pozwolić sobie na opuszczanie dania bez strachu, że mi się przypali.Patelnia jest niesamowita.

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

Na koniec wlej przecier pomidorowy lub domową salsę pomidorową jeśli ją robisz.
Dodaj garść pistacji!

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

Duś pod przykryciem, aż wszystko zgęstnieje.
Wbij jaja i posyp gęsto parmezanem.

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

Duś pod przykryciem do ścięcia się jaj.
Podawaj z ulubioną sałatką.

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

Smacznego!Buon appetito!

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung

woll szafir,e gustus,e condimenta,skworcu,ponti,suszone pomidory,suszone śliwki,czosnek,curry,passata di pomodoro,cucina italiana,kuchnia wloska,fasola mung









Komentarze

  1. Kasiu zachwyciła mnie ta potrawa :-) z chęcią bym taką zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wykwintne :) Super. Ale smakowicie wygląda. Pora obiadku się zbliża, aż zgłodniałam ;) Pozdrowionka serdeczne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!