Fasola mung z suszonym pomidorem, śliwką , pistacjami i jajami
To
jest typowo sycylijska potrawa , która gościła często na moim
stole w dniu wielkich upałów.
Jest
bardzo trwała, pomimo dodatku jaja, smaczna na drugi dzień i można
ją zabrać do pracy w pojemniku lub na plażę!
Tak
też robiłam.
Do
mojej potrawy użyłam fasoli mung, dlatego, że po spożyciu groszku
w takiej ilości, po prostu cierpię.
Dodam,
że fasola mung jest superpokarmem i jest niesamowicie zdrowa!
Choć
ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana „złotą
fasolką”. Nic dziwnego – potrafi odtruć i odnowić organizm
człowieka. Jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego
białka. Oczyszcza organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i
działa antyrakowo.
Dodatek
pomidora suszonego dodatkowo ją ubogaci , a suszona śliwka? No cóż
postara się wyrzucić z nas zalegające po kątach resztki!
Delikatnie!
Składniki
- pół szklanki fasoli mung ( może być więcej )
- garść suszonych na słońcu pomidorów IndexFood
- garść suszonych śliwek
- cebula
- sól o obniżonej zawartości sodu – sodowo-potasowa-od e-condimenta
- po pół łyżeczki czosnku i curry Proeco
- passata di pomodoro ok 500 ml
- pistacje łuskane Skworcu
- jaja – ile chcesz
- parmezan
- ulubione zioła, bazylia, mix sałat do dekoracji
- olej kokosowy do smażenia
Fasolę
mung wypłucz i zalej zimną wodą. Zostaw na całą noc, niech się
moczy.
Na
drugi dzień ponownie opłucz i odsącz z wody na sitku.
Na
rozgrzanym oleju kokosowym podsmaż cebulkę dodając do niej czosnek
i curry.
Smażyłam
na niewielkiej ilości oleju , gdyż używałam patelni wysokiej
o
średnicy 28 cm z linii Woll Szafir
Wkrój
suszone pomidory oraz suszona śliwkę.
Podduś.
Do
całości dodaj fasoli i dosmacz solą.
Wymieszaj
i duś pod przykryciem dolewając od czasu do czasu niewielką ilość
wody.
I
duś do momentu ,aż fasolka zmięknie, a woda wyparuje.Mogłam
pozwolić sobie na opuszczanie dania bez strachu, że mi się
przypali.Patelnia jest niesamowita.
Na
koniec wlej przecier pomidorowy lub domową salsę pomidorową jeśli
ją robisz.
Dodaj garść pistacji!
Duś
pod przykryciem, aż wszystko zgęstnieje.
Wbij
jaja i posyp gęsto parmezanem.
Duś
pod przykryciem do ścięcia się jaj.
Podawaj
z ulubioną sałatką.
Smacznego!Buon appetito!
Kasiu zachwyciła mnie ta potrawa :-) z chęcią bym taką zjadła :-)
OdpowiedzUsuńDanie wykwintne :) Super. Ale smakowicie wygląda. Pora obiadku się zbliża, aż zgłodniałam ;) Pozdrowionka serdeczne!
OdpowiedzUsuń