Ryż czarny z warzywami i parmezanem

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan


To danie jest szybkie i z patelni.
Zdrowe przede wszystkim.

Mam ostatnio fazę na patelnię bo jestem leń. Jest gorąco. Potrzebuję zjeść zdrowo, kolorowo i smacznie, ale ..nie za bardzo chcę stać przy kuchence.
Ten obiad powstał dość szybko.
Z rzeczy ,które posiadałam w lodówce i w zamrażarce.


czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

Składniki

  • warzywa po włosku na patelnię
  • garść żółtej szparagówki
  • czerwona cebula
  • liście bazylii
  • cukinia baby
  • ryż czarny ekologiczny SYMBIO
  • sól do smaku
  • oliwa oliwek extravergine
  • parmezan
czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan


Najpierw wypłukałam ryż. Ugotowałam go na sypko. Odstawiłam.
Rozgrzałam patelnię.
Do miski wsypałam mrożonki, dodałam fasolkę szparagową uprzednio lekko podgotowaną na osobności w osolonej wodzie.
Pokroiłam cebulę w pióra i cukinię w dyski.

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

Posoliłam, dodałam oliwy z oliwek.

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

Wymieszałam i wrzuciłam na patelnię.Dusiłam pod przykryciem.
Gdy wszystko ładnie zmiękło, dodałam ryż.
Wymieszałam.

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan

Przed podaniem posypałam listkami bazylii i dodałam parmezanu.
Ot i cała filozofia. Trudno się oprzeć, będziecie wcinać jak ja, prosto z patelni!
Pyszne!

czarny ryż,symbio,fasola szparagowa,warzywa z patelni,zdrowa kuchnia,dieta, zdrowe jedzenie,parmezan




Komentarze

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam okazji jeść czarnego ryżu nigdy w życiu. Troszkę żałuję, że takie smaki mnie ominęły, ale wszystko jeszcze przede mną :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!