Ryż czarny z warzywami i parmezanem
To
danie jest szybkie i z patelni.
Zdrowe
przede wszystkim.
Mam
ostatnio fazę na patelnię bo jestem leń. Jest gorąco. Potrzebuję
zjeść zdrowo, kolorowo i smacznie, ale ..nie za bardzo chcę stać
przy kuchence.
Ten
obiad powstał dość szybko.
Z
rzeczy ,które posiadałam w lodówce i w zamrażarce.
Składniki
- warzywa po włosku na patelnię
- garść żółtej szparagówki
- czerwona cebula
- liście bazylii
- cukinia baby
- ryż czarny ekologiczny SYMBIO
- sól do smaku
- oliwa oliwek extravergine
- parmezan
Najpierw
wypłukałam ryż. Ugotowałam go na sypko. Odstawiłam.
Rozgrzałam
patelnię.
Do
miski wsypałam mrożonki, dodałam fasolkę szparagową uprzednio
lekko podgotowaną na osobności w osolonej wodzie.
Pokroiłam
cebulę w pióra i cukinię w dyski.
Posoliłam,
dodałam oliwy z oliwek.
Wymieszałam
i wrzuciłam na patelnię.Dusiłam pod przykryciem.
Gdy
wszystko ładnie zmiękło, dodałam ryż.
Wymieszałam.
Przed
podaniem posypałam listkami bazylii i dodałam parmezanu.
Ot
i cała filozofia. Trudno się oprzeć, będziecie wcinać jak ja, prosto z patelni!
Pyszne!
podrzuć trochę na obiadek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńNie miałam okazji jeść czarnego ryżu nigdy w życiu. Troszkę żałuję, że takie smaki mnie ominęły, ale wszystko jeszcze przede mną :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń