Kalafior curry z kaszą gryczaną i dressingiem imbirowym
Koniecznie
musicie tego spróbować. Szczególnie jeśli nie pałacie miłością
do kalafiora i kaszy gryczanej.
Ta
wersja Was zaskoczy i może być spożywana jako sałatka na zimno.
To
danie lekkostrawne i niezwykle zdrowe!
I nad wyraz szybkie...w sam raz na piątek!
Składniki
na 2 porcje
- pół kalafiora
- olej kokosowy
- półtorej szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- pół łyżeczki curry, koncentrat eco od Proeco
- sól morska lub himalajska
dressing
- 2 cm świeżego kłącza imbiru
- 1/4 szklanki oliwy
- sól morska lub himalajska do smaku
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy Skworcu
Wymieszaj
dokładnie w miseczce wszystkie składniki dressingu,odstaw na bok.
Umyj
kalafior, rozdziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Nie
rozgotuj go.
Odlej
wodę i dodaj trochę oleju kokosowego oraz curry.
Podsmażaj
nie dłużej niż 2 minuty.
Odstaw.
Po
chwili dodaj kaszę gryczaną ugotowaną na sypko, wymieszaj i
podawaj skropione dressingiem.
Zobaczycie,
że to jest nadzwyczaj pyszne!
Kalafiory lubię, ale najbardziej wtedy, gdy są podane w pomysłowy, pyszny sposób. Voila! Mniam. Pyszne danie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń