Miodownik z orzechami
To
ciasto pokocha chyba każdy. Jest pyszne. Łatwe w przygotowaniu.
Ciasto ma to do
siebie, że im dłużej leży, tym lepiej smakuje.
Przechowywane
w lodówce, ale podawane raczej w temperaturze pokojowej.
Ma
się rozpływać w ustach!
Składniki
na ciasto
- pół kg mąki
- 10 płaskich łyżek cukru u mnie trzcinowy
- 200 g masła
- 2 duże wiejskie jaja
- 2 łyżki płynnego miodu leśnego u mnie Skworcu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżce mleka
Krem
- pół litry mleka 3.2%
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
Lukier
z orzechami
- 350 g orzechów włoskich u mnie
- 200 g masła
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 4 łyżki miodu
Ze
składników na ciasto wyrobić kulę.
Podzielić
na dwie części.
Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować
jedną część i upiec na złoto w 180 stopniach nie dłużej niż
12 minut, bo się spali.
Odstawić
do wystudzenia.
Międzyczasie
przygotować lukier.
Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał.
Rozprowadzamy
gorący.
I
tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około 15 minut.
Wyciągamy
i odstawiamy do wystudzenia.
Robimy
krem.
Składniki
na krem mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń.
Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po
trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez
grudek.
Smarujemy
pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem.
Przyciskamy
blatem z orzechami.
Wkładamy
do lodówki.
Najlepiej
na noc.
Świetnie się kroi.
Jest
pyszny.
Polecam!
Placek
każdemu wyjdzie, nie należy się go bać, a smakować będzie
każdemu!
a blaszka jaka? może być 30x40 ? mam tylko taka. czy do takiej podwoić składniki
OdpowiedzUsuńMoże być:-)
Usuńa czy cukier musi być trzcinowy czy może być zwykły
Usuńa Pani jakiej blaszki użyła? boję się czy na mojej 30x 40nie będzie zbyt niskie ciasto
UsuńMoże byc biały cukier jak najbardziej. Im mniejsza blaszka tym wyższy placek.
UsuńSuper ciasto, uwielbiam z orzechami.
OdpowiedzUsuń..i miodzik:-)
Usuńwitam. na pierwsze miodowe ciasto dobrze jest rozsmarować powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy, później dopiero krem, to tak z mojego doświadczenia, ale wiadomo że gusta są rożne...ale polecam.wygląda bardzo smakowicie, dawno nie robiłam i zachciało mi się...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOla
Dziękuję za radę, skorzystam! Pozdrawiam!
Usuńto jest pyszne
OdpowiedzUsuńCzy ta warstwa ciasta z orzechami miała wyjść taka wilgotną i krucha?
OdpowiedzUsuńU mnie po odwróceniu do góry nogami , dal się ściągnąć papier do pieczenia bez problemów.Naturalnie odrywałam delikatnie. Dzięki lukrowi z orzechami powstało coś w rodzaju deseczki.Którą przykryłam masę budyniową. Raz wychodzi deska sztywna, a raz wychodzi bardziej kruche. Nie wiem od czego to zależy. Jeśli da się położyć jak deska, to jest upieczone prawidlowo. W razie czego, proszę przełożyć na deskę z papierem i zsunąć na masę. Lekko docisnąć.
UsuńCzy to ciasto z orzechami po upieczeniu ma być takie kruche prawie sypkie?
OdpowiedzUsuńKruche tak, ale na pewno nie sypkie.
UsuńChodź po upieczeniu było kruche to jak je złożyłam przełożyłam kremem było pysznego nic się nie sypalo ☺
OdpowiedzUsuńI super :-) Cieszę się.
UsuńChodź po upieczeniu było kruche to jak je złożyłam przełożyłam kremem było pysznego nic się nie sypalo ☺
OdpowiedzUsuń