Ciasto lawendowe św. Hildegardy z Bingen

Symbo,ciasto lawendowe,sw.Hildegarda z Bingen,zdrowe ciasto,zdrowe slodkości,ciasta ucierane,szybkie ciasta


Zdaniem Hildegardy słodkości jedzone z umiarem i spokojem krzepią duszę.Stare przysłowie mówiące, że "co za dużo, to niezdrowo" , w szczególności dotyczy słodkich pokus- cukier kradnie naszą energię i składniki mineralne, a w związku z tym powinien być spożywany w niewielkich ilościach. Święta z Bingen już w średniowieczu jako najlepszą substancję słodzącą wskazywała nierafinowany cukier trzcinowy.



Dziś zrobię pyszne i bardzo zdrowe ciasto lawendowe.
Niebywale szybkie do zrobienia i mocno aromatyczne!
Przepis pochodzi z książki "Św.Hildegarda z Bingen.Po prostu gotuj!" B.Pregenzer i B.Schmidle Wydawnictwa Esprit.

Symbo,ciasto lawendowe,sw.Hildegarda z Bingen,zdrowe ciasto,zdrowe slodkości,ciasta ucierane,szybkie ciasta

Symbo,ciasto lawendowe,sw.Hildegarda z Bingen,zdrowe ciasto,zdrowe slodkości,ciasta ucierane,szybkie ciasta

Składniki
  • 200 g masła
  • 200 g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 200 g białej mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
Symbo,ciasto lawendowe,sw.Hildegarda z Bingen,zdrowe ciasto,zdrowe slodkości,ciasta ucierane,szybkie ciasta

Symbo,ciasto lawendowe,sw.Hildegarda z Bingen,zdrowe ciasto,zdrowe slodkości,ciasta ucierane,szybkie ciasta

Masło miksować z cukrem i stopniowo dodawać jajka. Następnie mąkę orkiszową, miksować do połączenia składników. Dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i kwiaty lawendy.
Połączyć razem na gładką masę.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 C. Wyjąć ciasto z piekarnika , odstawić na 5 minut, po czym przełożyć z foremki na kratkę z piekarnika.
Na zdrowie!

Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem jeśli chcecie lub zrobić lukier.

Symbo,ciasto lawendowe,sw.Hildegarda z Bingen,zdrowe ciasto,zdrowe slodkości,ciasta ucierane,szybkie ciasta

Komentarze

  1. Jak dotychczas ciasto lawendowe znam tylko ze słyszenia. Ciekawe jak smakuje. Nie jestem wielką miłośniczką zapachu lawendy, ale może ta nuta smakowa przypadła by mi do gustu :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda pysznie, to dobrze się składa, bo kiedyś kupiłam suszoną lawendę w ładnym słoiczku i nie miałam pojęcia do czego ją wykorzystać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto, subtelny dodatek lawendy zapewne cudownie je aromatyzuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam nigdy takiego ciasta i nawet o takim nie słyszałam. Lawenda zawsze kojarzy mi sie z olejkiem do ciała, zapachem no i polem lawendowym :) ciekawe ciasto, przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, od wielu lat nie jadam słodyczy, jednak na kawałeczek bym się skusiła.
    Uwielbiam lawendę i takie stare, sprawdzone przepisy.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo smakowicie i faktycznie szybciutkie do zrobienia. Powiem szczerze, że jeszcze nic z lawendowym smakiem nie jadłam, mimo, że już dłuższy czas zbieram się do upieczenia ciasteczek (niestety moje lawendy ogrodowe poległy i nie mam najważniejszego składnika ;)))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znam tego ciasta. Wygląda smakowicie i na pewno kiedyś je upiekę. Uwielbiam lawendę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cukier, jajka, wszystko nawet bardzo mi się podoba, ale lawenda? Do ciasta? No wiem, że to jadalne, ale mnie nieodmiennie kojarzy się z zapachem pościeli, płynów do płukania... Takie zboczenia, ciekawe jak to smakuje i czy dałabym radę przełamać ten mój stereotyp, czy może czułabym się jakbym czy ja wiem, jadła w pościeli?

    OdpowiedzUsuń
  9. Słyszałam o nim ale nigdy nie miałam okazji jeść ani zrobić. Twój mnie skutecznie do tego namówiło Bo wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam w tym roku sporo lawendy w tym ususzonej może więc zrobię to ciasto w ramach weekendowej chwili spokoju. Święta zdecydowanie wiedziała co oznacza harmonia życia. Dziękuję za przepis 💜

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!