Konfitura z papierówek z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i figi

konfitury,konfitura z papierówek,daktyle,figi,śliwki suszone,domowe przetwory z jabłek,symbio


Konfitura z papierówek z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i figi to jest mój osobisty eksperyment.
Powiem tak- powiódł się.


Potrzebowałam czegoś dla dziecka.
Czegoś dla siebie.
Czegoś co można zjeść prosto ze słoiczka, gdy dopadnie głód np.w górach, na wycieczce, w szpitalu itd.

konfitury,konfitura z papierówek,daktyle,figi,śliwki suszone,domowe przetwory z jabłek,symbio

Czegoś co nigdy mnie nie zawiedzie i coś co można zakonserwować na dłużej.
Jako słodzika naturalnego użyłam przepysznych daktyli!
Śliwka pomoże mojemu dziecku usunąć do spodu ,to co zalega w jelitkach -a figa? 
Cóż nie dość, że mega zdrowa to jeszcze szczypta wspomnień rodem z Sycylii nikomu z nas jeszcze nie zaszkodziła.

Składniki na konfiturę z papierówek
  • papierówki z dobrego źródła
  • figi, daktyle oraz suszona śliwka 
  • opcjonalnie cukier brązowy jeśli nie chcecie daktyli lub ich nie lubicie
  • sok z połowy cytryny
  • po łyżeczce kardamonu, cynamonu,
Jak zrobić konfiturę z papierówek?

Jabłka wymyj, usuń gniazda nasienne i rozparuj.
Rozparowane przetrzyj przez sito- pozbędziesz się skórek .
Ponownie przełóż mus do garnka , w którym się będzie całość smażyła bardzo wolno. Jak powidła śliwkowe np.
Do smażonego musu, który należy mieszać, dodaj porządną dawkę daktyli, fig oraz śliwek.

konfitury,konfitura z papierówek,daktyle,figi,śliwki suszone,domowe przetwory z jabłek,symbio

Przyprawy.
Nie ukrywam, mnie bardzo pomógł robot. Smażył mi przez 6 godzin, mieszając nieustannie.
Konfitura zgęstnieje, można postawić łyżeczkę!
Genialna do ryżu, makaronu, tostów, placków, jabłeczników, szarlotek, tortów...do wyjadania prosto ze słoika gdy spadnie nam ciśnienie i cukier.
Ma fantastyczny smak.
Gorące przełóż do wyparzonych słoiczków.

konfitury,konfitura z papierówek,daktyle,figi,śliwki suszone,domowe przetwory z jabłek,symbio

Pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczkami.
Woda w garnku powinna mieć poziom nie wyższy niż 3 cm od wieczka. Pasteryzuj bardzo wolno. Około 45 minut.
Będziesz pewna , że słoiki są bardzo dobrze zamknięte.
Niech siebie nawzajem nie dotykają, niech się nie gotują, a pyrkają na gazie.
Wyłącz gaz i zostaw je w garnkach do czasu kiedy przestygnie woda.
Następnie wytrzyj i ...gotowe!
Zapasy zrobione!
Na zdrowie!

konfitury,konfitura z papierówek,daktyle,figi,śliwki suszone,domowe przetwory z jabłek,symbio





Komentarze

  1. Papierówek u mnie na ogrodzie dostatek :) Konfiturki mamy już klasyczne. Kiedyś jednak z chęcią skusiłabym się na taką nieco egzotyczniejszą wersję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie rewelacja :-) proszę mi odłożyć jeden słoiczek :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!