Indyk w porach
Pora
na pora i na kawałeczek mięska.
Przepis
dla zagonionych, przepis prosty ja drut.
Niebywale
smaczne danie ,tak na zimno, jak na ciepło. Dodatek śliwki niech Was
nie dziwi, znakomicie pasuje, podkreśla smak mięsa,dodaje
znakomitości
a ...suszona śliwka jest bardzo zdrowa!
Składniki
- mięso z ud indyczych
- musztarda
- oliwa z oliwek
- 2 cm kłącza imbiru
- czosnek
- pory- część biała
- suszone śliwki
- czerwony pieprz
- świeży lubczyk
- sól himalajska różowa
I
tak w zasadzie to tyle tylko potrzebujemy do dania pysznego i
aromatycznego. Podałam z proziakami.
Najpierw
myjemy mięso, a następnie wkładamy do miski. Przygotowujemy
marynatę. Musztardę mieszamy z przyprawą Karahi Chicken Masala,
delikatnie solimy, dodajemy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez
praskę czosnek (ile chcemy) oraz starty na tarce korzeń imbiru.
Nacieramy
mięso, dajemy na noc do lodówki.
Na
drugi dzień rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy i podsmażamy
zamarynowane w musztardzie mięso.
Dodajemy
pory pokrojone jak chcemy, oraz suszone śliwki w kawałeczkach.
Podsmażamy
i dusimy pod przykryciem.
Dosmaczamy
czerwonym pieprzem, świeżym lubczykiem i dusimy powoli.
Kiedy
por będzie mięciutki wszystko sobą przejdzie, danie jest gotowe.
Podałam
z surówką i proziakami.
Pycha,
po prostu pycha.
Brat
wyjadł pół patelni, wprost z patelni!
Imbir
i czosnek na te porę roku jak najbardziej wskazany!
Szklaneczka
czerwonego wina i będziemy jak nowi.
Jeśli
przygotujemy mięso wieczorem, to przygotowanie samego dania będzie
błyskawiczne i nie zabierze nam dużo czasu. Można z powodzeniem
odgrzać na drugi dzień ,pod warunkiem, że ono nam zostanie na drugi
dzień.
Smacznego
i na zdrowie!
Jeśli jednak nie możemy wina to zaparzmy sobie czystka!
Jadłam indyka podawanego naprawdę na wiele sposobów, a i tak tej opcji nie znam. Musi być pyszna. A jak ciekawie wygląda na talerzu. Kto powiedział, że dania drobiowe muszą być nudne?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)