Indyk w porach



Pora na pora i na kawałeczek mięska.
Przepis dla zagonionych, przepis prosty ja drut.
Niebywale smaczne danie ,tak na zimno, jak na ciepło. Dodatek śliwki niech Was nie dziwi, znakomicie pasuje, podkreśla smak mięsa,dodaje znakomitości 
a ...suszona śliwka jest bardzo zdrowa!



Składniki
  • mięso z ud indyczych
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • 2 cm kłącza imbiru
  • czosnek
  • pory- część biała
  • suszone śliwki
  • czerwony pieprz
  • świeży lubczyk
  • sól himalajska różowa
olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)


I tak w zasadzie to tyle tylko potrzebujemy do dania pysznego i aromatycznego. Podałam z proziakami.

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)


Najpierw myjemy mięso, a następnie wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę. Musztardę mieszamy z przyprawą Karahi Chicken Masala, delikatnie solimy, dodajemy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek (ile chcemy) oraz starty na tarce korzeń imbiru.
Nacieramy mięso, dajemy na noc do lodówki.
Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy i podsmażamy zamarynowane w musztardzie mięso.


Dodajemy pory pokrojone jak chcemy, oraz suszone śliwki w kawałeczkach.
Podsmażamy i dusimy pod przykryciem.

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

Dosmaczamy czerwonym pieprzem, świeżym lubczykiem i dusimy powoli.

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)


Kiedy por będzie mięciutki wszystko sobą przejdzie, danie jest gotowe.
Podałam z surówką i proziakami.
Pycha, po prostu pycha.

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

Brat wyjadł pół patelni, wprost z patelni!
Imbir i czosnek na te porę roku jak najbardziej wskazany!
Szklaneczka czerwonego wina i będziemy jak nowi.
Jeśli przygotujemy mięso wieczorem, to przygotowanie samego dania będzie błyskawiczne i nie zabierze nam dużo czasu. Można z powodzeniem odgrzać na drugi dzień ,pod warunkiem, że ono nam zostanie na drugi dzień.

Smacznego i na zdrowie! 
Jeśli jednak nie możemy wina to zaparzmy sobie czystka!

http://www.skworcu.com.pl/1194,pl_czystek-ziele-suszone-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html


olej kokosowy,woj len,suszona śliwka,indyk,dania szybkie z mięsa,pory,dania z porami,dietetyczne jedzenie,skworcu (5)

Komentarze

  1. Jadłam indyka podawanego naprawdę na wiele sposobów, a i tak tej opcji nie znam. Musi być pyszna. A jak ciekawie wygląda na talerzu. Kto powiedział, że dania drobiowe muszą być nudne?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!