Łazanki na żeberkach mięsnych z kapustą kwaszoną , suszoną śliwką i z parmezanem
W
mojej kuchni bardzo lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki.
Nie
boję się łączyć ze sobą zupełnie sprzecznych smaków.
Łączę,
próbuję i jem po prostu.
Niejednokrotnie
korzystam z przepisów regionalnych dodając do nich swoje trzy
grosze.
Nigdy
nie udało mi się zrobić dwa razy tej samej potrawy o identycznym
smaku.
Smak
dania zależy od mojego humoru i potrzeby.
Dziś
zrobię łazanki, troszkę inne niż tradycyjne.
Aromatyczne
i wykwintne.
Składniki
- kapusta kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej
- cebula i czosnek
- 2 cm kłącza świeżego imbiru
- pół łyżeczki curry
- olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek
- mocno mięsne żeberka
- łazanki
- suszona śliwka
- pieprz i sól świeża z młynka
- świeży lubczyk
- żółta papryka, kawałeczek
- trochę czerwonego wytrawnego wina kuchennego
- dymka z pióropuszem do dekoracji
Żeberka
płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz
curry.
Obsmażamy
z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem,
przykrywamy, dusimy.
Kapustę
przelewamy wodą, odciskamy.
Na
drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju
kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i
dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy
kości ).
Smażymy
dotąd ,aż śliwka zacznie przechodzić mięsem i kapustą oraz
będzie się lekko rozpadać.
Jeśli
czegoś nam brakuje , to na tym etapie możemy doprawić wedle
uznania.
Międzyczasie
gotujemy łazanki.
Gotowe
odcedzamy i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i podsmażamy.
Dosmaczamy
pieprzem z młynka , ewentualnie solą i oliwą z oliwek.
Podajemy
z pokrojonym szczypiorem lub pióropuszem dymki i tartym parmezanem.
Czuję , że ser dojrzewający owczy lub kozi i czerwone wino byłyby
tu niebiańsko dobre!
Smacznego!
Mniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńŁazanki uwielbiam i w każdej wersji zjem zawsze z apetytem :) Wspaniała propozycja. Obiadek idealny. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne i jakie oryginalne :)
OdpowiedzUsuń