Łazanki na żeberkach mięsnych z kapustą kwaszoną , suszoną śliwką i z parmezanem


olej kokosowy,łazanki,łazanki z kapustą, śliwka suszona,makaron


W mojej kuchni bardzo lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki.
Nie boję się łączyć ze sobą zupełnie sprzecznych smaków.
Łączę, próbuję i jem po prostu.
Niejednokrotnie korzystam z przepisów regionalnych dodając do nich swoje trzy grosze.


Nigdy nie udało mi się zrobić dwa razy tej samej potrawy o identycznym smaku.
Smak dania zależy od mojego humoru i potrzeby.
Dziś zrobię łazanki, troszkę inne niż tradycyjne.
Aromatyczne i wykwintne.

olej kokosowy,łazanki,łazanki z kapustą, śliwka suszona,makaron


Składniki
  • kapusta kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej
  • cebula i czosnek
  • 2 cm kłącza świeżego imbiru
  • pół łyżeczki curry
  • olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek
  • mocno mięsne żeberka
  • łazanki
  • suszona śliwka
  • pieprz i sól świeża z młynka
  • świeży lubczyk
  • żółta papryka, kawałeczek
  • trochę czerwonego wytrawnego wina kuchennego
  • dymka z pióropuszem do dekoracji


Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz curry.
Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy.
Kapustę przelewamy wodą, odciskamy.
Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ).
Smażymy dotąd ,aż śliwka zacznie przechodzić mięsem i kapustą oraz będzie się lekko rozpadać.

olej kokosowy,łazanki,łazanki z kapustą, śliwka suszona,makaron

Jeśli czegoś nam brakuje , to na tym etapie możemy doprawić wedle uznania.
Międzyczasie gotujemy łazanki.
Gotowe odcedzamy i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i podsmażamy.

olej kokosowy,łazanki,łazanki z kapustą, śliwka suszona,makaron

Dosmaczamy pieprzem z młynka , ewentualnie solą i oliwą z oliwek.
Podajemy z pokrojonym szczypiorem lub pióropuszem dymki i tartym parmezanem. Czuję , że ser dojrzewający owczy lub kozi i czerwone wino byłyby tu niebiańsko dobre!

Smacznego!

olej kokosowy,łazanki,łazanki z kapustą, śliwka suszona,makaron


Komentarze

  1. Łazanki uwielbiam i w każdej wersji zjem zawsze z apetytem :) Wspaniała propozycja. Obiadek idealny. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!