Zupa z dyni i jabłka z czarnym ryżem
Sezon
na dynie oficjalnie się zaczął. Oprócz tego ,że pięknie wygląda
i dobrze smakuje, to ma szereg właściwości pozytywnie wpływających
na nasz organizm.
Przede
wszystkim dynia wzmacnia wzrok, ponieważ zawiera dużą dawkę
witaminy A, która wspomaga widzenie ,zwłaszcza przy słabym
świetle. Dynia wspomaga również odchudzanie! Zawiera duże ilości
błonnika, a jednocześnie jest niskokaloryczna.Możemy jeść ją
bez ograniczeń redukując przy tym tkankę tłuszczową.
Dynia
wspomaga nasze serce. Nasiona obniżają poziom złego cholesterolu,
zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. To podobnie jak bataty i
marchewka, które działają antyoksydacyjnie i odgrywają ważną
rolę w profilaktyce nowotworów.Ochrania skórę.
Karotenoidy
mają silny wpływ na zdrowie skóry. Neutralizują one wolne
rodniki, które niszczą zdrowe komórki. Ponadto, mogą one
utrzymywać odpowiedni koloryt skóry oraz zmniejszać widoczność
zmarszczek.
Co
ciekawe dynia poprawia nam nastrój, gdyż zawiera tryptofan (nasiona
dyni posiadają ten aminokwas), który wpływa na rozwój hormonu
szczęścia- serotoniny.
Jesteś
zmęczony i wyczerpany? Filiżanka pieczonej lub gotowanej dyni ,ma
więcej składników odżywczych niż banany. Potas wspomaga
przywracania gospodarki elektrolitowej po wysiłku fizycznym.
I
ostatnia istotna rzecz- witamina C zawarta w dyni zapobiega
przeziębieniom i osłabieniom organizmu. Jeśli zjesz filiżankę
gotowanej lub pieczonej dyni to zaspokoisz 20% dziennego
zapotrzebowania kobiet na tę witaminę.
Filiżanka
gotowanej dyni zawiera 11 mg tej witaminy czyli ok. 20%
zapotrzebowania kobiet.
Dlatego
warto skorzystać z darów jakie niesie ze sobą jesień i
przygotować tę zupę-krem.
Składniki
- 5 szklanek pokrojonej w kostkę dyni,może być więcej
- czerwona duża cebula
- 4 żabki czosnku , duże
- 2 jabłka
- łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- płaska łyżeczka kurkumy
- olej rzepakowy do skropienia dyni
Najpierw
nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem do
pieczenia.
Dynie
myjemy i kroimy w kostkę, jeśli jest to dynia Hokkaido, kroimy ze
skórką.
Wysypujemy
dynię na blachę i solimy, skrapiamy olejem rzepakowym .
Posypujemy
rozmarynem.Pieczemy 15 minut.
Ryż
czarny gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Rozgrzewamy
w rondlu olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, imbir
oraz czosnek. Dusimy około 3 minut po czym dodajemy dynię, jabłko
pokrojone na kawałki razem ze skórką .To wszystko posypujemy
rozmarynem i curry.
Dolewamy
filtrowanej wody tak by nie przykryła dyni i jabłka.
Gotujemy
około 15 minut pod przykryciem. Solimy do smaku i miksujemy na krem.
Przed
podaniem dokładamy ryżu i danie gotowe!
Pyszne
i aromatyczne. Po prostu zdrowe!
Zupkę z dyni uwielbiam. Różne już jej wersje jadłam, ale takiej jeszcze nie widziałam. Super. Warto spróbować :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuń