Zupa z dyni i jabłka z czarnym ryżem

skworcu,woj len,dynia,dania z dyni,dania z jabłek,ryż czarny ,symbio,dania jesienne,zdrowie,detoks,


Sezon na dynie oficjalnie się zaczął. Oprócz tego ,że pięknie wygląda i dobrze smakuje, to ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm.
Przede wszystkim dynia wzmacnia wzrok, ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy A, która wspomaga widzenie ,zwłaszcza przy słabym świetle. Dynia wspomaga również odchudzanie! Zawiera duże ilości błonnika, a jednocześnie jest niskokaloryczna.Możemy jeść ją bez ograniczeń redukując przy tym tkankę tłuszczową.


Dynia wspomaga nasze serce. Nasiona obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. To podobnie jak bataty i marchewka, które działają antyoksydacyjnie i odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworów.Ochrania skórę.
Karotenoidy mają silny wpływ na zdrowie skóry. Neutralizują one wolne rodniki, które niszczą zdrowe komórki. Ponadto, mogą one utrzymywać odpowiedni koloryt skóry oraz zmniejszać widoczność zmarszczek.
Co ciekawe dynia poprawia nam nastrój, gdyż zawiera tryptofan (nasiona dyni posiadają ten aminokwas), który wpływa na rozwój hormonu szczęścia- serotoniny.
Jesteś zmęczony i wyczerpany? Filiżanka pieczonej lub gotowanej dyni ,ma więcej składników odżywczych niż banany. Potas wspomaga przywracania gospodarki elektrolitowej po wysiłku fizycznym.

skworcu,woj len,dynia,dania z dyni,dania z jabłek,ryż czarny ,symbio,dania jesienne,zdrowie,detoks,

I ostatnia istotna rzecz- witamina C zawarta w dyni zapobiega przeziębieniom i osłabieniom organizmu. Jeśli zjesz filiżankę gotowanej lub pieczonej dyni to zaspokoisz 20% dziennego zapotrzebowania kobiet na tę witaminę.
Filiżanka gotowanej dyni zawiera 11 mg tej witaminy czyli ok. 20% zapotrzebowania kobiet.

Dlatego warto skorzystać z darów jakie niesie ze sobą jesień i przygotować tę zupę-krem.

skworcu,woj len,dynia,dania z dyni,dania z jabłek,ryż czarny ,symbio,dania jesienne,zdrowie,detoks,

Składniki
skworcu,woj len,dynia,dania z dyni,dania z jabłek,ryż czarny ,symbio,dania jesienne,zdrowie,detoks,

Najpierw nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Dynie myjemy i kroimy w kostkę, jeśli jest to dynia Hokkaido, kroimy ze skórką.
Wysypujemy dynię na blachę i solimy, skrapiamy olejem rzepakowym .
Posypujemy rozmarynem.Pieczemy 15 minut.
Ryż czarny gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Rozgrzewamy w rondlu olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, imbir oraz czosnek. Dusimy około 3 minut po czym dodajemy dynię, jabłko pokrojone na kawałki razem ze skórką .To wszystko posypujemy rozmarynem i curry.

skworcu,woj len,dynia,dania z dyni,dania z jabłek,ryż czarny ,symbio,dania jesienne,zdrowie,detoks,

skworcu,woj len,dynia,dania z dyni,dania z jabłek,ryż czarny ,symbio,dania jesienne,zdrowie,detoks,


Dolewamy filtrowanej wody tak by nie przykryła dyni i jabłka.
Gotujemy około 15 minut pod przykryciem. Solimy do smaku i miksujemy na krem.
Przed podaniem dokładamy ryżu i danie gotowe!
Pyszne i aromatyczne. Po prostu zdrowe!

skworcu,woj len,dynia,dania z dyni,dania z jabłek,ryż czarny ,symbio,dania jesienne,zdrowie,detoks,



Komentarze

  1. Zupkę z dyni uwielbiam. Różne już jej wersje jadłam, ale takiej jeszcze nie widziałam. Super. Warto spróbować :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!