Fusilli z warzywami w pomidorach
Kocham
makarony. Bo któż ich nie lubi?
Szybkie,
pyszne i szczególnie mile widziane pod koniec tygodnia, kiedy mamy
całą masę prania bądź prasowania i potrzebujemy sobie raz a
porządnie pojeść po prostu.
Nie
musimy od razu wychodzić do restauracji, żeby mieć Włochy w
zasięgu ręki.
Wystarczy
parę składników i cała rodzina zadowolona.
Dziś
zrobimy coś bardzo szybkiego do makaronu i bardzo zdrowego!
Składniki
- fusilli Malma
- nierafinowany olej kokosowy Woj Len
- cukinia baby
- czerwona papryka
- żółta papryka lub igołomska
- świeże pomidory lub pomidory z puszki
- bazylia
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- czosnek i cebula
- ser owczy do posypania i ser w plastrach
Na
rozgrzaną patelnię dajemy trochę oleju kokosowego .
Podsmażamy
cebulę w piórkach i czosnek w plasterkach. Dodajemy pomidory ,
rozgniatamy widelcem i dusimy z odrobiną soli i pieprzu do smaku.
Dodajemy bazylię.
Po
chwili dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę
pokrojoną w kawałeczki.
Zamykamy
patelnię. Dusimy do miękkości papryki.
Międzyczasie
gotujemy fusilli al dente.
Kiedy będą gotowe, odcedzamy i wrzucamy
na patelnię do warzyw w pomidorach.
Dodajemy
ser owczy w plastrach.
Jeszcze
chwilkę podgrzewamy , ale tylko tylko do momentu rozpuszczenia sera.
Przekładamy
na talerze, posypujemy szczypiorkiem, bazylia oraz owczym, tartym
serem.Możemy dosmaczyć oliwą z oliwek.
Buon
appetito!
Lubię ten kształt makaronu. Można wyczarować z jego udziałem prawdziwe pyszności :) Owczy ser do posypki to świetny pomysł. Alternatywa dla Grana Padano :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszne dania :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń