Śledzie pod pierzynką
Popularna
przekąska śledziowa, uwielbiam ją.
Łatwa
w przygotowaniu sałatka warstwowa ze śledziem.
U
mnie gościła w Święta, zagości też w Sylwestra.
Prosta
w przygotowaniu i zjawiskowa.
Składniki
- 6 łyżek majonezu
- 5 filetów śledziowych
- 3 szt ogórka konserwowego
- 1 cebula
- 3 sztuki ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 3 ugotowane czerwone buraki
- 3 jaja ugotowane na twardo
- opcjonalnie ser żółty tarty do dekoracji
- szczypiorek
Sałatkę
możesz przygotować w jednym przeźroczystym wysokim naczyniu.U mnie
wyszło kilka dużych szklanek.
Filety
śledziowe należy moczyć około godziny w zimnej wodzie, następnie
przepłukać i pokroić w kostkę.
Wszystkie
warzywa , pozbawione skórki również kroimy w kostkę.
Na
dnie naczynia układamy kolejno, warstwami- śledzie,
majonez,pieprz,cebulę,ogórki,ziemniaki,majonez,pieprz,buraki,majonez,pieprz
,jajka, lub jak chcesz,wedle uznania.
Jeśli
chcesz posyp sałatkę tartym żółtym serem, u mnie jest
szczypiorek.
Włóż
do lodówki, podawaj na drugi dzień.
Pysznie!
Uwielbiam takie śledzie, koniecznie z buraczkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie śledziki, pyszne
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie i elegancko wyglądają te śledzie. Klasyk na świątecznym stole to gwarancja pysznej uczty i zadowolenia gości.
OdpowiedzUsuń