Ciasto herbaciane indyjskie

ciasto z herbatą,herbaciane ciasto indyjskie,teekanne,Indie,sklep skworcu,chutney mango,ciasto na herbacie,


Zostałam poczęstowana ciastem herbacianym kolejny raz. Ciastem prawie piernikowym, mocno aromatycznym, wilgotnym i nadzianym pysznościami.
Postanowiłam zrobić takowe . Przede wszystkim dla dzieci.


Nie lubię rodzynek, dodałam suszoną żurawinę. Żurawinę toleruję w postaci suszonej, rodzynek jakoś nie mogę przełknąć.
Ciasto jest fajne, wilgotne i wierzcie mi poleży nawet tydzień, a im dłużej leży, tym lepiej smakuje!

ciasto z herbatą,herbaciane ciasto indyjskie,teekanne,Indie,sklep skworcu,chutney mango,ciasto na herbacie,

ciasto z herbatą,herbaciane ciasto indyjskie,teekanne,Indie,sklep skworcu,chutney mango,ciasto na herbacie,

Szklanka u mnie to 250 ml

Składniki
  • 2 szklanki mąki – 1 szklanka tortowej pszennej i 1 szklanka jasnej orkiszowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego u mnie Cukier trzcinowy nierafinowany LIGHT MUSCOVADO Billington's 
  • 1 szklanka bardzo mocnej herbaty u mnie Winter Time z 5 torebek Teekanne
  • 2 duże jaja lub 3 małe
  • 4 łyżki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • garstka lekko prażonych łuskanych pistacji bez soli
  • 3 łyżki sosu z mango, moreli i kolendry ale może być również domowa konfitura
ciasto z herbatą,herbaciane ciasto indyjskie,teekanne,Indie,sklep skworcu,chutney mango,ciasto na herbacie,

ciasto z herbatą,herbaciane ciasto indyjskie,teekanne,Indie,sklep skworcu,chutney mango,ciasto na herbacie,


ciasto z herbatą,herbaciane ciasto indyjskie,teekanne,Indie,sklep skworcu,chutney mango,ciasto na herbacie,


Mąkę ,sodę oraz przyprawy korzenne przesiej do miski, wymieszaj. Jaja ubij z cukrem. Wlej olej oraz ciepłą herbatę, nie może być gorąca. Ciągle miksując dodaj konfitury. Wyłącz robot. Dodaj powoli mąkę mieszając szpatułką, już nie robotem.
Wsyp wszystkie bakalie, wymieszaj do połączenia się wszystkiego.
Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie czego pieczemy kolejne 10 minut.
Po upieczeniu wyciągamy na kratkę lub złożoną kilkakrotnie ściereczkę kuchenną.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy naturalnie...z herbatą!

Smacznego!

ciasto z herbatą,herbaciane ciasto indyjskie,teekanne,Indie,sklep skworcu,chutney mango,ciasto na herbacie,


ciasto z herbatą,herbaciane ciasto indyjskie,teekanne,Indie,sklep skworcu,chutney mango,ciasto na herbacie,

ciasto z herbatą,herbaciane ciasto indyjskie,teekanne,Indie,sklep skworcu,chutney mango,ciasto na herbacie,

ciasto z herbatą,herbaciane ciasto indyjskie,teekanne,Indie,sklep skworcu,chutney mango,ciasto na herbacie,

Komentarze

  1. Ostatnio miałem okazję spróbować u znajomych ciasta zrobionego z zielonej herbaty i byłem w szoku, że może być tak dobre. Twojego też muszę spróbować! :) Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo elegancko się to ciacho prezentuje! Zapisuję do kajecika na wypróbowanie :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie słyszałam jeszcze żeby do ciasta dodawać herbatę. Koniecznie muszę to sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry. Ja dodałam mąkę orkiszową pół szklanki reszta to mąka pszenna. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam ciasto herbaciane, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale :) Na pewno kiedyś wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!