Ciasto herbaciane indyjskie
Zostałam
poczęstowana ciastem herbacianym kolejny raz. Ciastem prawie
piernikowym, mocno aromatycznym, wilgotnym i nadzianym pysznościami.
Postanowiłam
zrobić takowe . Przede wszystkim dla dzieci.
Nie
lubię rodzynek, dodałam suszoną żurawinę. Żurawinę toleruję w
postaci suszonej, rodzynek jakoś nie mogę przełknąć.
Ciasto
jest fajne, wilgotne i wierzcie mi poleży nawet tydzień, a im
dłużej leży, tym lepiej smakuje!
Szklanka
u mnie to 250 ml
Składniki
- 2 szklanki mąki – 1 szklanka tortowej pszennej i 1 szklanka jasnej orkiszowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego u mnie Cukier trzcinowy nierafinowany LIGHT MUSCOVADO Billington's
- 1 szklanka bardzo mocnej herbaty u mnie Winter Time z 5 torebek Teekanne
- 2 duże jaja lub 3 małe
- 4 łyżki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- garstka lekko prażonych łuskanych pistacji bez soli
- garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki sosu z mango, moreli i kolendry ale może być również domowa konfitura
Mąkę
,sodę oraz przyprawy korzenne przesiej do miski, wymieszaj. Jaja
ubij z cukrem. Wlej olej oraz ciepłą herbatę, nie może być
gorąca. Ciągle miksując dodaj konfitury. Wyłącz robot. Dodaj
powoli mąkę mieszając szpatułką, już nie robotem.
Wsyp
wszystkie bakalie, wymieszaj do połączenia się wszystkiego.
Keksówkę
o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po
prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i
obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura
180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około 45 minut. Po tym
czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie czego pieczemy kolejne 10
minut.
Po
upieczeniu wyciągamy na kratkę lub złożoną kilkakrotnie
ściereczkę kuchenną.
Posypujemy
cukrem pudrem i podajemy naturalnie...z herbatą!
Smacznego!
Ostatnio miałem okazję spróbować u znajomych ciasta zrobionego z zielonej herbaty i byłem w szoku, że może być tak dobre. Twojego też muszę spróbować! :) Super zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko się to ciacho prezentuje! Zapisuję do kajecika na wypróbowanie :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuńTeż nie słyszałam jeszcze żeby do ciasta dodawać herbatę. Koniecznie muszę to sprawdzić :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry. Ja dodałam mąkę orkiszową pół szklanki reszta to mąka pszenna. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńrobiłam ciasto herbaciane, pychotka:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Na pewno kiedyś wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPychotka takie ciacho ;)
OdpowiedzUsuń