Pierś z indyka z warzywami i z olejem lnianym– danie szybkie, zdrowe i jednogarnkowe
Dziś
polecam bardzo szybkie danie, pomimo piątku (mięsko), zrobiłam je
dzieciakom , można je zostawić i odgrzać w razie potrzeby. Nie jadasz mięsa w piątek? Pomiń je.To danie dla naprawdę spieszących się i dla Tadka Niejadka.
Pierś
z indyka przygotowana w ten sposób jest soczysta. Dziecko nie zrobi sobie kulki i nie przechowa do samego wieczora w policzkach.
Do
przygotowania tego ekspresowego obiadu wykorzystałam paczkę warzyw
na patelnię po azjatycku z grzybami mung z Lidl.
To
co mnie uderzyło w paczce, to duża gramatura, piękny kolor warzyw,
nawet po ugotowaniu i brak kostek lodu i śniegu w opakowaniu.
Przygotowanie
tego dania jest niemal...żadne, samo się robi po prostu.
Składniki
- paczka warzyw na patelnię po azjatycku
- świeża bazylia
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej
dużą patelnię z pokrywą. Rozpuść pół łyżki oleju kokosowego
i wrzuć piersi z indyka. Posól, popieprz. Zawartość opakowania z
warzywami na patelnie wsyp na indyka . Posól i dosmacz pieprzem.
Całość
potrząśnij i zamknij patelnię.
Niech
się dusi.
Po
chiwli przemieszaj.
Takie
warzywa z grzybami mung dusimy około 15-20 minut.
Podalam
z olejem lnianym i ciabattą.
Można
dodać świeżej bazylii. Moje dzieci lubią parmezan, dodają prawie
do każdej ciepłej potrawy.
Na
zdrowie!
Smacznego!
Mniam jakie pyszności 😍
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności 😍
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń