Ciasto marchewkowe
Pyszne,
wilgotne i lekko piernikowe ciasto marchewkowe.
Zakochacie
się w smaku i konsystencji.
Idealne,
szybkie i smaczne.
Składniki
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 1/2 drobno startej marchewki
- 3 duże jaja, u mnie kacze
- 1 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 100 ml mocnego naparu z herbaty u mnie Superfruits-znakomita mieszanka herbatek owocowych z aromatem wiśni i żurawiny z acerolą Teekanne
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Mąkę
wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą. Jaja utrzyj z cukrem
trzcinowym. Nie przerywając ubijania dodać kolejno olej, mąkę z
proszkiem i sodą, cukier wanilinowy,przyprawę korzenną,sól.
Do
masy dodajemy utartą marchewkę oraz chłodna herbatę.Mieszamy .
Przekładamy
do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Pieczemy 40-45 minut w
180 stopniach do suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem
pudrem.
Smacznego!
Dziekuje za przepis,robilam pierwszy raz.Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto, super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.