Makaron z sosem pomidorowo-czosnkowym

makaron z sosem pomidorowym,wydawnictwo martel, dania siostry Marii,siostra Maria Goretti Guzek,kuchnia wloska,wloski makaron,jak ugotować makaron al dente,skworcu sklep,syrop z agawy,


Pomysł na szybki obiad. Pomysł Siostry Marii :-)
I jak zwykle moje trzy grosze do całości .
Inspiracją dla mnie stała się NOWOŚĆ WYDAWNICTWA MARTEL-"Dania i potrawy z makaronem".Coś dla mnie. I dla Was-na pewno!
Dania i­ potrawy z­ makaronem Siostry Marii to ­kolejna z­ serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na ­lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z­ warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich i lub makaronowych daniach kończąc.


Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany mistrz kucharstwa, realizuje cele zgromadzenia zakonnego,służąc Bogu i ludziom poprzez swoje prace kulinarne.
Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta.

makaron z sosem pomidorowym,wydawnictwo martel, dania siostry Marii,siostra Maria Goretti Guzek,kuchnia wloska,wloski makaron,jak ugotować makaron al dente,skworcu sklep,syrop z agawy,

makaron z sosem pomidorowym,wydawnictwo martel, dania siostry Marii,siostra Maria Goretti Guzek,kuchnia wloska,wloski makaron,jak ugotować makaron al dente,skworcu sklep,syrop z agawy,

A oto pyszne danie!

makaron z sosem pomidorowym,wydawnictwo martel, dania siostry Marii,siostra Maria Goretti Guzek,kuchnia wloska,wloski makaron,jak ugotować makaron al dente,skworcu sklep,syrop z agawy,

Składniki
  • 400 g makaronu penne
  • 500 ml przetartych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • świeża bazylia
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • OLEJ KOKOSOWY do smażenia 
  • ser-parmezan lub owczy do posypania przed podaniem
  • u mnie dodatkowo czarnuszka+zielona sałata ozdobna

Makaron ugotuj al dente. Odcedź.
Cebulę obierz i posiekaj drobno, to samo zrób z czosnkiem.
W rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić czosnek oraz cebulę lekko je soląc, zeszklić i przykryć. Dusić na malutkim ogniu kilka minut.
Nie doprowadzić do przypalenia cebuli bo zgorzknieje.
Międzyczasie świeże pomidory lub puszki pomidorów całych bez skóry, doprowadzić w garnku do wrzenia, dodać kilka listków bazylii, sól i kawałeczek cebuli.Pogotować trochę.
Następnie przetrzeć. 

makaron z sosem pomidorowym,wydawnictwo martel, dania siostry Marii,siostra Maria Goretti Guzek,kuchnia wloska,wloski makaron,jak ugotować makaron al dente,skworcu sklep,syrop z agawy,

makaron z sosem pomidorowym,wydawnictwo martel, dania siostry Marii,siostra Maria Goretti Guzek,kuchnia wloska,wloski makaron,jak ugotować makaron al dente,skworcu sklep,syrop z agawy,

makaron z sosem pomidorowym,wydawnictwo martel, dania siostry Marii,siostra Maria Goretti Guzek,kuchnia wloska,wloski makaron,jak ugotować makaron al dente,skworcu sklep,syrop z agawy,


Jeśli sos wyda się Wam za kwaśny, dodajcie łyżeczkę syropu z agawy, złamie kwaśny smak. Salsa włoska jest słodka!
Wlać do cebuli i czosnku przetarte pomidory. Cebula i czosnek powinny się rozpaść w sosie. Do gorącego sosu włożyć ugotowany makaron i dokładnie go w nim wymieszać.
Przełożyć na talerze i podawać.

makaron z sosem pomidorowym,wydawnictwo martel, dania siostry Marii,siostra Maria Goretti Guzek,kuchnia wloska,wloski makaron,jak ugotować makaron al dente,skworcu sklep,syrop z agawy,

Posypać tartym parmezanem lub serem owczym.U mnie dodatkowo sałata ozdobna i bardzo zdrowa czarnuszka.

Smacznego!

makaron z sosem pomidorowym,wydawnictwo martel, dania siostry Marii,siostra Maria Goretti Guzek,kuchnia wloska,wloski makaron,jak ugotować makaron al dente,skworcu sklep,syrop z agawy,

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!