Ucierane szybkie ciasto z wiśniami bez białego cukru i margaryny
Pyszne,
mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu.
W
sam raz do śniadaniówki, w podróż, dla dużych i małych. Nie
słodkie do przesady.
Składniki
U
mnie szklanka ma 250 ml
- 4 jaja, u mnie kacze
- szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego light muscovado
- szklanka wiśni bez pestek. U mnie wiśnie z syropu.
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki kruszonki z siekanych płatków migdałowych, ciasteczek itd
- opcjonalnie mąka kokosowa do posypania wiśni
Rozpuść
olej kokosowy. Rozgrzej piekarnik góra dół na 160-170 stopni. Jaja
utrzyj z cukrem na kogel-mogel.
Dodaj
mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksuj.
Wlej
olej kokosowy, połącz wszystko miksując.
Międzyczasie
obtocz wiśnie mąką kokosową.
Okrągłą
formę do pieczenia wyłóż papierem.
Wylej
ciasto. Wsyp wiśnie.
Całość
posyp kruszonką , u mnie faktycznie z czego popadnie- ciasteczka,
migdały itd.
Włóż
do piekarnika, piecz około 35-40 minut- sprawdzaj.
Ja
nie patrzę na czas. Po upływie 35 minut , intuicyjnie sprawdzam czy
już gotowe czy jeszcze trzeba trzymać.
Wyciągnij
i delektuj się ciastem pysznym, mięciuśkim w środku a dzięki
kruszonce chrupiącym po wierzchu.
Wiśnie
u mnie były raczej kwaskowate.
Ciasto
nabrało wakacyjnych rumieńców.
Smacznego!
Ślinka cieknie na jego widok ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. Porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuń