Różowa sałatka śledziowa
Kiedy
zobaczyłam ten przepis u Moniki z
Sio Smutki! nie mogłam przejść obojętnie. Zawierała w sobie buraki, które
kocham w każdej postaci. Czemu by nie i w śledziach?
Bezwstydnie
zrobiłam taką samą sałatkę, która rzecz jasna smakowała
wyśmienicie i będzie dobrym pomysłem na śniadanie wielkanocne!
Do
przepisu wykorzystałam majonez kremowy Folwark
W
przepisie zmieniłam rodzynki na żurawinę z tego powodu, gdyż
rodzynka się ze mną kłóci odkąd pamięcią sięgam.
Toleruję
żurawinę. Rodzynki nie toleruję.
Dobra,
jadam je tylko w czekoladach.
Ale
czas na sałatkę!
Składniki
- 2 buraki ugotowane na parze lub upieczone w piekarniku, pokrojone w małe kawałki
- 300 g filetów śledziowych w oleju
- mała czerwona cebula
- garść suszonej żurawiny
- majonez kremowy Folwark
- musztarda ostra
- pół szklanki gotowanej zielonej fasolki szparagowej
- sól morska lub himalajska do smaku
Buraki
kroimy z małe cząstki. Wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojonego w
paseczki śledzia.
Wsypujemy
fasolę szparagową,żurawinę, mieszamy. Dosmaczamy solą i
pieprzem.
Majonez
kremowy miksujemy z niecałą łyżką musztardy i z pieprzem.
Próbujemy,
przyprawiamy i wlewamy majonez do sałatki.
Mieszamy.
Wkładamy
do lodówki, najlepiej na noc.
Super
sałatka, pyszna!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!