Różowa sałatka śledziowa

folwark,sałatka sledziowa, z burakami, sałatka,skworcu,


Kiedy zobaczyłam ten przepis u Moniki z Sio Smutki! nie mogłam przejść obojętnie. Zawierała w sobie buraki, które kocham w każdej postaci. Czemu by nie i w śledziach?
Bezwstydnie zrobiłam taką samą sałatkę, która rzecz jasna smakowała wyśmienicie i będzie dobrym pomysłem na śniadanie wielkanocne!


Do przepisu wykorzystałam majonez kremowy Folwark 

folwark,sałatka sledziowa, z burakami, sałatka,skworcu,

W przepisie zmieniłam rodzynki na żurawinę z tego powodu, gdyż rodzynka się ze mną kłóci odkąd pamięcią sięgam.
Toleruję żurawinę. Rodzynki nie toleruję.
Dobra, jadam je tylko w czekoladach.
Ale czas na sałatkę!

folwark,sałatka sledziowa, z burakami, sałatka,skworcu,

Składniki
  • 2 buraki ugotowane na parze lub upieczone w piekarniku, pokrojone w małe kawałki
  • 300 g filetów śledziowych w oleju
  • mała czerwona cebula
  • garść suszonej żurawiny
  • majonez kremowy Folwark
  • musztarda ostra
  • pół szklanki gotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • sól morska lub himalajska do smaku
folwark,sałatka sledziowa, z burakami, sałatka,skworcu,


Buraki kroimy z małe cząstki. Wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojonego w paseczki śledzia.
Wsypujemy fasolę szparagową,żurawinę, mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem.
Majonez kremowy miksujemy z niecałą łyżką musztardy i z pieprzem.
Próbujemy, przyprawiamy i wlewamy majonez do sałatki.
Mieszamy.
Wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.
Super sałatka, pyszna!

Smacznego!

folwark,sałatka sledziowa, z burakami, sałatka,skworcu,

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!