Dyniowo-pomidorowy krem ze szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym
Wiosna,
wiosna...a pomimo to, ciągle leje!
Zupa
jak najbardziej wskazana.
Idealna
dla dzieci. Można ją przechowywać dość długo w lodówce.
Jeśli
nie macie szczypiorku, bazylia będzie jak znalazł.
Moje dzieci
kochają groszek ptysiowy Brześć
Jedzą
go do zup , jak również na sucho jako przekąskę.
Groszek
jest pyszny, mały i wspaniale smakuje.Przyznam się ,że czasem i ja
wyjadam go bezpośrednio z torebki.
Czas
na pyszną zupę!
Składniki
- 2 puszki pomidorów krojonych
- czerwona cebula pokrojona w piórka
- sporo dyni ( u mnie mrożona )
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm utartego świeżego kłącza imbiru
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
- szczypta mielonego kardamonu
- nierafinowany olej kokosowy do smażenia
- sól morska lub himalajska
- szczypiorek do dekoracji
- groszek ptysiowy http://brzesc.pl/pl/produkty do podania
Rozmroziłam
dynię. W dużym garnku rozgrzałam olej kokosowy. Przyprawy
wymieszałam ze sobą. Czosnek i imbir starłam na tarce o małych
oczkach.
Na
gorący olej kokosowy wrzuciłam cebulę, czosnek i imbir. Smażyłam
3 minuty. Dodałam przyprawy i smażyłam kolejne 3 minuty. Następnie
wrzuciłam dynię oraz pomidory.
Wlałam
wrzątek , tak aby nie przekroczył poziomu warzyw.
Gotowałam
15 minut pod przykryciem.
Dosmaczyłam
solą. Zblendowałam na krem.
Podawałam
z groszkiem ptysiowym i szczypiorkiem.
Pyszne!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!