Piernik na piwie z herbatą
To
bardzo stary przepis. Niezawodny. Piernik taki poleży nawet dwa
tygodnie.Jak dotrwa.
Jest
wilgotny,aromatyczny i nie zatyka.
Składniki
- 500 g mąki tortowej
- 300 g cukru trzcinowego
- 250 g sztucznego miodu
- 1 szklanka ciemnego piwa
- pół szklanki herbaty z 2 torebek Magic Apple
- 4 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
- pół kostki masła
- powidła śliwkowe z rumem do przełożenia piernika
Przygotuj
herbatę, wystudź.Masło rozpuść , lekko wystudź i ubijaj razem z
cukrem. Dodaj po jednym żółtku i ubij na puszystą masę. Ciągle
miksując wlej piwo,herbatę dodaj sodę, kakao oraz przyprawę do piernika.
Następnie
wsypać mąkę i już wymieszać łyżką.Ubić białka-same bez
cukru-i wmieszać w ciasto łopatką.Wlać ciasto do foremki i piec
godzinę w temperaturze 200 stopni.
Wystudzone
ciasto można pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami
czekoladowymi lub płatkami migdałowymi!
Lub
przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi z
rumem.
Pycha!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!