Piersi indycze duszone w porach, suszonej śliwce i leczo paprykowym podane z kaszą jaglaną
To dość szybkie i nieskomplikowane danie. Co ważne powstało zupełnie przypadkowo. Takie dania lubię najbardziej.Pysznie!
Składniki
- pierś z indyka
- biała część pora
- kilka suszonych śliwek
- ocet jabłkowy
- oliwa z oliwek
- sól himalajska drobna różowa do smaku
- kasza jaglana ugotowana na sypko
- bazylia świeża
Piersi
pokrój na kawałki, posól, dosmacz oliwą z oliwek i pieprzem
bałkańskim ,wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
Po
tym czasie ,rozgrzej dużą patelnię, wrzuć mięso, pokrojone pory
i śliwki suszone, duś pod przykryciem do miękkości pora.Wlej
leczo,dołóż bazylii.
Ugotowaną
kaszę jaglaną wsyp na talerz. Przykryj leczo z indykiem i śliwkami.
Podawaj
z listkami bazylii. Moje dzieci dodatkowo sypią sobie od serca ser
Parmezan.
Smacznego!
Mniam pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuń