Sałatka śledziowa warstwowa


warstwowa sałatka śledziowa z burakami,skworcu cukier trzcionowy,skworcu sól himalajska różowa,sałatka śledziowa łatwa,

Polecam gorąco sałatkę śledziową, która sprawdzi się nie tylko na Komunii, ale na każdej rodzinnej uroczystości. Podana efektownie, o nietuzinkowym smaku, zachwyci Ciebie oraz Twoich gości.Nie układa się jej w salaterce, aby składniki nie gryzły się ,nie mieszały i nie spływały po sobie.


Nakładamy z półmiska obydwie części i dopiero mieszamy na talerzu.
Niezwykle prosta i bardzo smaczna!

warstwowa sałatka śledziowa z burakami,skworcu cukier trzcionowy,skworcu sól himalajska różowa,sałatka śledziowa łatwa,

Składniki
  • filety śledziowe marynowane w occie (ilość zależy od Waszych upodobań, na tę porcję użyłam 3 podwójnych filetów)
  • pół białej cebuli
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego
  • 1 duże słodkie jabłka
  • 2 małe gotowane buraki (można kupić gotowe buraki ugotowane)
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok.1 dużej łyżki cukru trzcionowego
  • siekany szczypiorek lub natka pietruszki do podania
warstwowa sałatka śledziowa z burakami,skworcu cukier trzcionowy,skworcu sól himalajska różowa,sałatka śledziowa łatwa,

Ziemniaki gotujemy w łupince, studzimy,obieramy. Z burakiem postępujemy podobnie, chyba, że jest już kupiony ugotowany.
Ziemniaka kroimy w kostkę.Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Obydwie cebule siekamy w drobna kosteczkę, każdą osobno. Przelewamy wrzątkiem na sitku, a następnie zimną wodą.Ta procedura jest bardzo ważna.Cebula będzie lekkostrawna.Oczywiście nie mieszamy cebul ze sobą.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli jest małe, dajemy dwa jabłka.
Śledzie obieramy ze skóry i kroimy w paseczki-kęsy.dodajemy do niego ziemniaki, połowę kosteczek z jabłka,białą cebulę, jogurt zmiksowany z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Jabłko oraz żurawinę zasypujemy cukrem i smażymy do momentu aż owoce się rozpadną a sos zredukuje przynajmniej o połowę. Schładzamy.
Owocową masę przelewamy do poszatkowanego buraka, dodajemy cebulę czerwoną,oliwę,sól i pieprz ziołowy do smaku. Mieszamy i odkładamy w salaterkach obydwie warstwy do lodówki. Najlepiej na noc.
Na drugi dzień przygotowujemy półmisek i wykładamy obok siebie na przemian- śledź-buraczki-śledź itd

warstwowa sałatka śledziowa z burakami,skworcu cukier trzcionowy,skworcu sól himalajska różowa,sałatka śledziowa łatwa,

Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem lub jak kto woli,natką pietruszki.
Nakładamy na talerz, gdzie mieszamy obydwie warstwy ze sobą.

Smacznego!

warstwowa sałatka śledziowa z burakami,skworcu cukier trzcionowy,skworcu sól himalajska różowa,sałatka śledziowa łatwa,

warstwowa sałatka śledziowa z burakami,skworcu cukier trzcionowy,skworcu sól himalajska różowa,sałatka śledziowa łatwa,

Komentarze

  1. Pycha! Wypróbuję bardzo ciekawa propozycja ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest właśnie jedno z tych dań, które najbardziej kojarzą mi się z rodzinnymi spotkaniami - przede wszystkim świętami bożego narodzenia i wielkanocą. Sałatka śledziowa to taki must have. :) Stworzony zresztą przez moją kochaną mamę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie sałatki zapraszam na blog w wolnej chwili http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!