Dietetyczny bigos z kurczakiem


kapusta kwaszona z marchewką orzech,olej kokosowy skworcu,liść laurowy skworcu,ziele angielskie skworcu,bigos staropolski,kapusta do obiadu,kuchnia polska,

Proponuję wszystkim lubiącym ciężkie bigosy- bigos w wersji odchudzonej. Gotuję go wtedy kiedy mam ochotę na staropolski bigos-choć temu jest do niego daleko. Nie mogę jeść tradycyjnego bigosu, nie powinnam kapusty, ale tylko w tej wersji mój organizm bez woreczka żółciowego jest w stanie sobie z nim poradzić. Polecam go wszystkim, którzy mają problemy z właśnie podobnej natury- brak woreczka żółciowego np.


Do mojego bigosu oprócz kurczaka dołożyłam swojską kiełbasę, ale uwaga- zrobiłam to tylko dlatego, że była to kiełbasa od znajomego, który robi takie rzeczy na zamówienie dla osób cierpiących na różne dolegliwości. Dziś w kiełbasie możemy znaleźć śladowe ilości orzeszków, glutenu i inne niespodzianki. Dla tych , którzy nie mogą tego jeść ,są alergikami,a chcą kiełbasy wiejskiej, a po zakupie odkrywają w niej coś czego na logikę nie powinno być- to jest to podejrzana sprawa.

kapusta kwaszona z marchewką orzech,olej kokosowy skworcu,liść laurowy skworcu,ziele angielskie skworcu,bigos staropolski,kapusta do obiadu,kuchnia polska,

Składniki
http://www.orzech.com.pl/pl


Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody, której nie wylewaj. Kapustę odsącz i przepłucz jeśli bardzo kwaśna. Ponadto jeśli jest długa i kawałki są duże, poszatkuj ją na mniejsze kawałki. Filety z kurczaka pokrój w paseczki, a kiełbasę pozbaw skóry i pokrój w kostkę.
Cebulkę pokrój w cieniutkie piórka.
Na gorącą patelnię włóż łyżkę oleju kokosowego i podsmaż cebulkę z kurczakiem.
Po chwili dołóż grzyby razem z wodą , w której się moczyły. Duś pod przykryciem jakieś 5 minut. Dodaj resztę składników, w tym wino.
Dosmacz solą, przemieszaj i przykryj.
Duś całość pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Jeśli sos odparuje podlej w razie potrzeby odrobiną wody.
Godzina powinna wystarczyć. Mieszajcie od czasu do czasu.

Chudy bigosik gotowy!

kapusta kwaszona z marchewką orzech,olej kokosowy skworcu,liść laurowy skworcu,ziele angielskie skworcu,bigos staropolski,kapusta do obiadu,kuchnia polska,

Komentarze

  1. Uwielbiam bigos! Ale z kurczakiem? Hm, jeszcze nie jadłem. Zazwyczaj było to cięższe mięso. Ale jestem otwarty na nowe propozycje, więc pewnie wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę sobie zapisać bo przepis ciekawy zapraszam do siebie na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Proponuję śliwki najpierw namoczyć w tym winie przez pół godziny, nawet przekrojone na pół. Czasem dodaje też jabłko pokrojone w drobną kostkę. Sprawia to, że bigos smakuje, jakby był gotowany wiele godzin :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można bez wina tylko woda podlać czy zepsuje całe danie?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!