Ciasto czekoladowe
Czasami
mamy ochotę na ciasto. Na ciasto ciemne, czekoladowe, aromatyczne.
Dziś
u mnie takie właśnie jest!
Biszkopt
czekoladowy i mocno czekoladowy krem!
Składniki
na biszkopt czekoladowy
-6
dobrych dużych wiejskich jaj w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2-3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki kakao
Nagrzej
piekarnik na 180 stopni. Przygotuj formę o wymiarach ok. 35 x 25 lub
standardową okrągłą tortownicę- pokryj ja papierem do pieczenia.
Wymieszaj
obie mąki i przesiej je do naczynia razem z kakao.
Oddziel
białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i ciągle
ubijając dodawaj stopniowo cukier, aż do jego wyczerpania...
Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Zmiksuj.Przestań miksować i dodaj do masy jajecznej obie przesiane mąki z kakao, nie miksuj ich,ale delikatnie wmieszaj w masę jajeczną drewniana łyżką lub szpatułką. Tylko do chwili połączenia się wszystkich składników. W międzyczasie dodaj wodę.
Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Zmiksuj.Przestań miksować i dodaj do masy jajecznej obie przesiane mąki z kakao, nie miksuj ich,ale delikatnie wmieszaj w masę jajeczną drewniana łyżką lub szpatułką. Tylko do chwili połączenia się wszystkich składników. W międzyczasie dodaj wodę.
Przelej
masę do formy i delikatnie wygładź powierzchnię.
Wstaw
formę do piekarnika i piecz biszkopt przez 30 minut.
Po
upływie czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw biszkopt
na 15 minut, po czym wyciągnij go z piekarnika i zostaw do
całkowitego ostygnięcia. Następnie wyciąg z formy.
Przekrój
na dwa blaty.Lub na trzy, jak wolisz.
Składniki
na krem
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 500 ml kremówki (śmietana)
- 3 łyżki wódki
- 350 g masła
- półtorej łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- śmietana 36% do ubijania
Czekolady
posiekać. Kremówkę podgrzewać w kąpieli wodnej z dodatkiem czekolad do chwili aż się całkowicie rozpuszczą.Wystudzić.
Masło
zmiksować na puch z cukrem pudrem.Ciągle miksując dodawać krem,
na koniec wlać wódkę. Miksować.
Biszkopt
możesz przekroić na 3 blaty i przełożyć nimi ciasto. U mnie dwa
blaty.
Przełożyłam
kremem. Ubiłam śmietankę 36% i wyłożyłam na wierzch ciasta.
Jeśli zostanie Wam czekoladowej masy, zrezygnujcie z białej
śmietany i wykorzystajcie masę na wierzch.
Schłodzić
ciasto w lodówce, najlepiej przez noc. Wierzch ciasta posypałam
drobno siekanymi herbatnikami.
Smacznego!
Jadłabym...Nie dajesz proszku do pieczenia do biszkoptu? Urośnie przy takiej ilości mąki?
OdpowiedzUsuńSkoro nie uzyskałam odpowiedzi to oznacza, że wrzucasz niesprawdzone przepisy. Nieładnie...
OdpowiedzUsuńWitaj,nie siedzę całymi dniami na blogu ;-) korzystam z uroków soboty i niedzieli :-)
UsuńPrzepisy są sprawdzone, jak widać po moich zdjęciach ;-)
Kolejna sprawa- biszkopty nie mają proszku do pieczenia.
Proszę oto oryginalny biszkopt z Genui :-) http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/07/biszkopt-genuenski.html, oraz biszkopt stracciatella http://www.zkuchnidokuchni.pl/2017/07/idealny-biszkopt-stracciatella.html. Pozdrawiam!
Spokojna głowa, wyjdzie każdemu, tylko bardzo ważne są te dobre, świeże jaja w temperaturze pokojowej!
Usuń