Kasza jaglana ze strogonowem
Przeniesiemy
się trochę do XIX wieku i przygotujemy coś z kuchni rosyjskiej.
Skąd
wzięła się nazwa Boeuf Strogonow i sama potrawa?
Rosjanie wnieśli w światowe tradycje kulinarne dużo potraw. Jedną z nich jest boeuf Strogonow. Różne są pisownie tej nazwy - beef Strogonoff, boeuf Stroganoff, a niektórzy nazywają potrawę polędwica á la Stroganoff. Tak czy inaczej nazwa potrawy związana jest z nazwiskiem Stroganow – hrabiowskiej rodziny żyjącej w Rosji w XIX wieku.
Rosjanie wnieśli w światowe tradycje kulinarne dużo potraw. Jedną z nich jest boeuf Strogonow. Różne są pisownie tej nazwy - beef Strogonoff, boeuf Stroganoff, a niektórzy nazywają potrawę polędwica á la Stroganoff. Tak czy inaczej nazwa potrawy związana jest z nazwiskiem Stroganow – hrabiowskiej rodziny żyjącej w Rosji w XIX wieku.
Dodatek
kaszy jaglanej idealnie komponuje się w całości.
Warto
się poświęcić i przygotować takie danie od czasu do czasu!
Składniki
-
ok. 60 dag polędwicy wołowej,
- 25 - 30 dag pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 - 4 ogórki konserwowe,
- mały słoiczek papryki konserwowej,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- puszka krojonych pomidorów
- 3/4 szklanki śmietany,
- 1 łyżka wody,
- liść laurowy,
- 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 kostka bulionu,
- sól,
- ok. 1 łyżeczki ostrej papryki
Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski wołowinę i smażymy ją, aż zmieni kolor na biały. Dodajemy kostkę bulionową rozpuszczoną w szklance ciepłej wody, doprawiamy pieprzem ziołowym Skworcu, solą .
Całość
dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 60 minut). Gdy
wołowina będzie już miękka ,przenosimy całość do wysokiego
rondla i dodajemy koncentrat pomidorowy , puszkę pomidorów.
Dodajemy również pokrojoną w
paski paprykę i całość trzymamy na niewielkim ogniu. Po ok. 5
minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i
dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10
minut, aby wszystko sobą przeszło. Oryginalny przepis zawiera
tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam ze smalcu dając zamiast niego
oliwy z oliwek, bo zdrowsza.
W
międzyczasie łyżkę mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości
przegotowanej wody, dodajemy do śmietany (możemy użyć sitka do
przelania mąki ), całość dokładnie mieszamy i dodajemy do
Stroganowa. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę.
Gotujemy
kaszę jaglaną na sypko.
Dodajemy
do strogonowa.
Podajemy
np.z rzeżuchą.
Pyszne!
Pyszny obiadek! :)
OdpowiedzUsuń