Dorsz w pomidorach z marchewką
To
kolejne danie dla cierpiących na WZJG ,ale nie tylko. To rybka dla
tych, którzy cenią sobie prostotę posiłku i chcą poczuć
autentyczny smak niewielu składników.
Błyskawiczna
przekąska na śniadanie lub na nagły napad głodu, można
pasteryzować w słoiczkach, przechowując potem w lodówce.
Składniki
- filety z dorsza (ile chcesz)
- sos pomidorowy w butelce
- marchewka
- olej kokosowy do smażenia
Marchewkę
umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
Filety
pokrój w kawałki.
Na
patelni rozgrzej niewielką ilość marchewki, dosmacz solą i
pieprzem. Duś przez chwilkę, dodaj przecier pomidorowy z butelki.
Jeśli chcesz możesz dodać odrobinę wody.
Włóż
kawałki dorsza , lekko zamieszaj, przykryj pokrywę i duś na małym
ogniu, aż ryba zmięknie.
W
zasadzie danie jest gotowe.
Jeśli
chcesz je zapasteryzować - nie ma problemu.
Włóż
rybę w pomidorach prosto do słoiczków i zakręć. Pasteryzuj
delikatnie przez godzinę, w celu zamknięcia słoików.
Wystudzone
przechowuj w lodówce.
Można
zjadać na zimno!
Smacznego!
Uwielbiam dorsza! Z marchewką w takim sosiku pomidorowym musi być prawie że słodki, mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuń