Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami (borówkami,brzoskwiniami)
Wspaniałe
i łatwe kruche ciasto na każdą okazję, szczególnie teraz kiedy
rynek zachęca nas maliną,borówką,brzoskwinią.
Idealne, szybkie i
nie wymagające wprawy ciasto.
Pyszne,
rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące.
W
ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie.
Ciasto
idealne nawet "do ręki".
Składniki na ciasto
-400
g mąki pszennej
-200
g pokrojonego w kostkę masła
-5
żółtek
-łyżka
zimnej wody
-3
łyżki cukru pudru
-2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-pół
łyżeczki kardamonu
Składniki
na piankę
-5
białek
-szczypta
soli
-180
g cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-2
budynie śmietankowe bez cukru
-120
ml oleju
-500
g malin, borówek lub brzoskwiń
Wykonanie
Ze
wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie,
lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w
proporcjach 60% i 40%.
Obydwa
kawałki włożyć do zamrażarki.
Formę
wykładamy papierem. Większą część ciasta ścieramy na dużych
oczkach bezpośrednio do blachy.
Dociskamy
delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut.
Ciasto ma mieć złoty kolor.
Po
upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do
CAŁKOWITEGO
PRZESTYGNIĘCIA.
Kiedy
ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę.
Ubijamy
białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując
dodajemy cukier.
Następnie
dodajemy budyń i cukier wanilinowy.
Nie
przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką.
Piankę
wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką.
Wsypujemy
maliny i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego
ciasta.
Pieczemy
w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut.
Kroimy
kiedy zupełnie przestygnie.
Będzie
to niemożliwe.
U mnie pierwszy pasek poszedł zanim placek wystygł, nawet zamknęłam kuchnię, żeby mnie nie kusił. Na nic się to zdało!
Już
wiem, że można go zabrać "do ręki" i pomimo, że jest
kruchy, nie będzie się zbytnio kruszył.
Pyszny!
Łatwy!
Smacznego!
To również ciasto idealne na wynos!
Kasia - świetne :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne
OdpowiedzUsuńZrobiłem,ja facet.Genialnie kruche, rozpływa się w ustach. Nie czekajcie tylko róbcie!!!!!
OdpowiedzUsuńZ jagodami też jest super😊
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, zrobimy w ten weekend do naszej ulubionej herbatki na wodzie redox - będzie pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i bardzo apetycznie, dziękuję za przepis 😍 Joanna
OdpowiedzUsuńTwoje smakowite zdjęcia zachęcają do natychmiastowego udania się do kuchni ! Wspaniałe ciasto, które bardzo kusi.
OdpowiedzUsuń