Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami (borówkami,brzoskwiniami)


kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

Wspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję, szczególnie teraz kiedy rynek zachęca nas maliną,borówką,brzoskwinią.
 Idealne, szybkie i nie wymagające wprawy ciasto.
Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące.
W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie.
Ciasto idealne nawet "do ręki".

Składniki na ciasto

-400 g mąki pszennej
-200 g pokrojonego w kostkę masła
-5 żółtek
-łyżka zimnej wody
-3 łyżki cukru pudru
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki kardamonu

Składniki na piankę
-5 białek
-szczypta soli
-180 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-120 ml oleju
-500 g malin, borówek lub brzoskwiń

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

Wykonanie
Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%.
Obydwa kawałki włożyć do zamrażarki.

Formę wykładamy papierem. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy.
Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do
 CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA.
Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę.
Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier.
Następnie dodajemy budyń i cukier wanilinowy.
Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką.
Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką.

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

Wsypujemy maliny i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta.

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut.

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

Kroimy kiedy zupełnie przestygnie.
Będzie to niemożliwe.

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

U mnie pierwszy pasek poszedł zanim placek wystygł, nawet zamknęłam kuchnię, żeby mnie nie kusił. Na nic się to zdało!
Już wiem, że można go zabrać "do ręki" i pomimo, że jest kruchy, nie będzie się zbytnio kruszył.

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

Pyszny!
Łatwy!

Smacznego!
To również ciasto idealne na wynos!

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,

kruche ciasto z pianką,kruche ciasto z budyniową pianką i owocami,łatwe kruche ciasto,ciasto kruche które wyjdzie,jak zrobić kruche ciasto,



Komentarze

  1. Ciasto jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłem,ja facet.Genialnie kruche, rozpływa się w ustach. Nie czekajcie tylko róbcie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jagodami też jest super😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda, zrobimy w ten weekend do naszej ulubionej herbatki na wodzie redox - będzie pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie, dziękuję za przepis 😍 Joanna

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje smakowite zdjęcia zachęcają do natychmiastowego udania się do kuchni ! Wspaniałe ciasto, które bardzo kusi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!