Pyszna sałatka śledziowa ze świeżym koperkiem
Lato
to czas spotkań z rodziną i znajomymi. To czas kiedy częściej
przebywamy ze sobą na świeżym powietrzu, na domówkach, imprezach.
To niewątpliwie czas ,kiedy możemy pozwolić sobie na coś więcej
do jedzenia, gdyż aura sprzyja spacerom i długim wędrówkom.
Proponuję
Wam sałatkę śledziową, mój osobisty eksperyment, który się
powiódł. Nigdy nie podałabym przepisu na niesprawdzoną potrawę
czy sałatkę.
Zatem
do dzieła, zróbmy ją, bo warto. Jest delikatna i pyszna. Idealna na spotkania.
Składniki
- wiaderko (800g) filetów śledziowych a'la matjas w zalewie
- puszka ciecierzycy
- mała puszka kukurydzy
- puszka groszku konserwowego
- garść siekanych orzechów włoskich
- garść rodzynek sułtańskich
- 1 mała czerwona cebula
- słoik ogórków kiszonych, u mnie około 7 sztuk
- 4 jaja
- około szklanki majonezu
- 3 łyżki jogurtu do sałatek
- garść świeżego siekanego koperku u mnie BAZIÓŁKA
Przygotowanie sałatki.
Ugotuj
jaja na twardo, obierz. Odsącz filety z zalewy, każdy z nich umyj w
zimnej wodzie i rozłóż na ścierce kuchennej.Przykryj drugą
ścierką i lekko dociśnij,aby odsączyć nadmiar wody.
Przygotuj
dużą miskę. Potnij filety na paski. Ogórki kiszone zetrzyj na
tarce o dużych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku. Dołóż do
śledzia. Następnie jaja, cebulę pokrój w kostkę, wsyp do miski.
Kukurydzę,
groszek, ciecierzycę wysyp na sito i odsącz z wody, wrzuć do
miski.Dodaj rodzynki i posiekane drobno orzechy. Wszystko delikatnie
przemieszaj. Zmiksuj majonez z jogurtem, solą i pieprzem, pod koniec
miksowania dołóż drobno siekany koperek, wymieszaj, wlej zalewę
do sałatki, delikatnie przemieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej
koperku.
Włóż
do lodówki na kilka godzin, sałatka przegryzie się i będzie
genialnie smakować.Najlepsza podobno na drugi dzień, u mnie nie
dotrwała.
Smacznego!
Narobiłaś mi ochoty, pędzę lecę jutro na łowy do sklepu po śledzia ;) Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek!
OdpowiedzUsuńMniam jaka apetyczna sałatka :-)
OdpowiedzUsuń