Podudzie z indyka marynowane w mango chutney ,pieczone w śliwkach z młodymi ziemniakami
Mango
chutney to jeden z najbardziej popularnych, aromatycznych dodatków
do dań kuchni indyjskiej.Sporządzany
z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą,
octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku
może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz
słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w
słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z
sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z
sambalem jako dodatek do dosy.
Używam
go zawsze do marynowania ptactwa, jako dodatek do zapiekanych
ziemniaków. Nadaje ciekawego smaku potrawom, soczystości i
charakteru. Mięso , w tym wypadku podudzie z indyka bez kości,
nacieram sosem , wkładam do szklanej miseczki, zamykam i wkładam na
noc do lodówki.
Na
drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej
patelni pod przykryciem.
Składniki
- podudzia z indyka bez kości (ile chcecie)
- kilka łyżek gotowego mango chutney
- garść śliwek
- pieprz i sól do smaku
- ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek
- młode ziemniaki
- sałatka babuni warzywna u mnie Orzech
- oliwa z oliwek
Mięso
opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw na noc do lodówki. Na
drugi dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki umyj, pokrój
na cząstki, dosmacz solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy z oliwek.
Na
patelnię włóż mięso w sosie, dodaj garść suszonych śliwek.
Lekko podsmaż. Na wierzch wrzuć ziemniaki. Potrząśnij patelnią,
zamknij pokrywę, duś na małym ogniu.
Mieszaj
od czasu do czasu.
Jeśli
przemieszasz wszystko delikatnie to i ziemniaki przejdą sosem,
warto!
Przed
podaniem posypujemy ziołami.
Zaserwowałam
z sałatką babuni warzywną.
Smacznego!
Lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńPyszne!!!!!
OdpowiedzUsuń