Tarta z papryką igołomską, szynką i szpinakiem
Brak
pomysłu na przekąskę?
Tarta
jest idealną propozycją. Na ciepło. I na zimno. Zawsze się sprawdzi. Można ją nadziać chyba wszystkim! I zabrać ze sobą niemal wszędzie.
Dziś
u mnie tarta na gotowym cieście , ale przyznam się szczerze, lepiej
jest zrobić ciasto samemu.Składniki-nie podaję ilości , bo
wszystko jest robione na oko.Tu nie trzeba ,ani miar, ani wag!
Składniki
- gotowe ciasto na tartę
- spora dawka szpinaku
- olej kokosowy extra virgin do smażenia
- papryki igołomskie. Nie macie? Mogą być każde-czerwone, zielone , żółte.
- czerwona cebula
- sól himalajska różowa do smaku
- pomidory z puszki krojone
- śmietanka 36%
- mozzarella
- trochę szynki pokrojonej w kostkę
Rozgrzewamy
piekarnik na 180-190 stopni.
Głęboką
patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy
cebulkę pokrojoną w piórka, szynkę,po chwili dodajemy paprykę pokrojoną
w kostkę.
Dosmaczamy
solą i pieprzem.Podsmażamy.Dusimy
pod przykryciem.
Wsypujemy
szpinak.
Dusimy
pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie
.Dodajemy około 3 łyżek pomidorów z puszki.Dusimy. Podnosimy
przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów.
Nadzienie
gotowe.Musi przestygnąć.
Formę
smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając
papier, w który było zawinięte.
Zimne
nadzienie mieszamy ze śmietanką 30% i spora ilością tartej
mozzarelli.
Wykładamy
na ciasto.Możemy posypać szczypiorkiem.
Przed
włożeniem do pieca, posypujemy jeszcze mozzarellą.
Pieczemy
góra dół, około 30-40 minut.
Wszystko
zależy od piekarnika.
Sprawdzajcie.
Smacznego.
Bardzo smakowity patent na tartę :)
OdpowiedzUsuń