Sałatka śledziowa z czerwona fasolą, świeżym majerankiem i koperkiem


sałatka śledziowa, szybka sałatka śledziowa a la matjas,filety śledziowe a la matjas,sałatka na imprezę

Sałatki sa dobre na każdą okazję i sprawdzą się w każdej sytuacji. Mogą chwilkę poleżeć w lodówce ,a im dłużej leżą tym lepiej smakują.


Składniki
  • wiaderko (800g) filetów śledziowych a'la matjas w zalewie
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku konserwowego
  • garść rodzynek sułtańskich
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • słoik ogórków konserwowych, u mnie około 8 sztuk
  • 5 jaj
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży majeranek oraz koperek
  • około szklanki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu do sałatek
sałatka śledziowa, szybka sałatka śledziowa a la matjas,filety śledziowe a la matjas,sałatka na imprezę

    Ugotuj jaja na twardo, obierz. Odsącz filety z zalewy, każdy z nich umyj w zimnej wodzie i rozłóż na ścierce kuchennej.Przykryj drugą ścierką i lekko dociśnij,aby odsączyć nadmiar wody.
Przygotuj dużą miskę. Potnij filety na paski. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku. Dołóż do śledzia. Następnie jaja, cebulę pokrój w kostkę, wsyp do miski.
Kukurydzę, groszek, czerwoną fasolę wysyp na sito i odsącz z wody, wrzuć do miski.
Wszystko delikatnie przemieszaj. Zmiksuj majonez z jogurtem, solą i pieprzem, pod koniec miksowania dołóż drobno siekany koperek oraz majeranek-niedużo, wymieszaj, wlej zalewę do sałatki, delikatnie przemieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej koperku.
    Włóż do lodówki na kilka godzin, sałatka przegryzie się i będzie genialnie smakować.Najlepsza podobno na drugi dzień, podajemy ze świeżym majerankiem.


Smacznego!

sałatka śledziowa, szybka sałatka śledziowa a la matjas,filety śledziowe a la matjas,sałatka na imprezę

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!