Sałatka śledziowa z czerwona fasolą, świeżym majerankiem i koperkiem
Sałatki
sa dobre na każdą okazję i sprawdzą się w każdej sytuacji. Mogą
chwilkę poleżeć w lodówce ,a im dłużej leżą tym lepiej
smakują.
Składniki
- wiaderko (800g) filetów śledziowych a'la matjas w zalewie
- puszka kukurydzy
- puszka groszku konserwowego
- garść rodzynek sułtańskich
- puszka czerwonej fasoli
- 1 mała czerwona cebula
- słoik ogórków konserwowych, u mnie około 8 sztuk
- 5 jaj
- sól i pieprz do smaku
- świeży majeranek oraz koperek
- około szklanki majonezu
- 3 łyżki jogurtu do sałatek
Ugotuj
jaja na twardo, obierz. Odsącz filety z zalewy, każdy z nich umyj
w zimnej wodzie i rozłóż na ścierce kuchennej.Przykryj drugą
ścierką i lekko dociśnij,aby odsączyć nadmiar wody.
Przygotuj
dużą miskę. Potnij filety na paski. Ogórki zetrzyj na tarce o
dużych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku. Dołóż do śledzia.
Następnie jaja, cebulę pokrój w kostkę, wsyp do miski.
Kukurydzę,
groszek, czerwoną fasolę wysyp na sito i odsącz z wody, wrzuć do
miski.
Wszystko
delikatnie przemieszaj. Zmiksuj majonez z jogurtem, solą i pieprzem,
pod koniec miksowania dołóż drobno siekany koperek oraz
majeranek-niedużo, wymieszaj, wlej zalewę do sałatki, delikatnie
przemieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej koperku.
Włóż
do lodówki na kilka godzin, sałatka przegryzie się i będzie
genialnie smakować.Najlepsza podobno na drugi dzień, podajemy ze
świeżym majerankiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!