Złocista zapiekanka z kaszą gryczaną,cukinią,mięsem oraz oscypkiem.
Na
obiad polecam zapiekankę, pyszną i złocistą, którą śmiało
możecie zabrać ze sobą dokąd chcecie, można ją przechowywać w
lodówce do kilku dni. Smakuje na ciepło i na zimno.Dla tych, którzy
nie lubią kaszy gryczanej – idealna! Nie poczują! Składniki na
oko!
Pamiętacie
przepis na nadziewaną paprykę? Został mi farsz z tego dania i tak
powstała ta pyszna zapiekanka.
Składniki
- utarta na dużych oczkach cukinia
- woreczek lub dwa kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 500 g mięsa mielonego
- oscypki – wędzone i naturalne
- oliwa z oliwek
- łyżka lub dwie śmietany 30 %
- sól i pieprz do smaku
- 2 jaja
- garść łuskanego słonecznika
Mięso
mielone podduś na odrobinie oliwy z oliwek. Przełóż do miski.
Ugotowaną
i zimną kaszę gryczaną wsyp do mięsa, dodaj startą cukinię.
Wymieszaj
, dosmacz solą i pieprzem. Trzeba uważać na sól, gdyż oscypki są
słone.
Zetrzyj
oscypki na dużych oczkach.
Dołóż
do całości, wymieszaj. Dosmacz przyprawami jakie lubisz.
Jajka
zmiksuj ze śmietaną , wlej do farszu.Wymieszaj.
Przełóż
do naczynia do zapiekania. Wyrównaj ręką.
Piecz
najpierw pod przykryciem około pół godziny, w 190 stopniach,
następnie odkryj i zapiekaj około 15 minut .Do zezłocenia się
słonecznika i skórki.
Podawaj
na ciepło lub na zimno!
Smacznego!
Zrobiłem na oko.
OdpowiedzUsuńPyszna.
Na zimno, odlot!