Papryka nadziewana kaszą gryczaną,oscypkiem, mięsem i cukinią
Na
obiad polecam paprykę, którą śmiało możecie zabrać ze sobą
dokąd chcecie, można ją przechowywać w lodówce do kilku dni.
Smakuje na ciepło i na zimno.Dla tych, którzy nie lubią kaszy
gryczanej – idealna! Nie poczują! Składniki na oko!
Składniki
- utarta na dużych oczkach cukinia
- woreczek lub dwa kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 500 g mięsa mielonego
- oscypki – wędzone i naturalne
- oliwa z oliwek
- papryka igołomska, ile chcecie. Może to być również inna papryka
- sól i pieprz do smaku
- passata di pomodoro rustica- do zapiekania
- trochę suchego oregano i świeże listki bazylii
Mięso
mielone podduś na odrobinie oliwy z oliwek. Przełóż do miski.
Ugotowaną
i zimną kaszę gryczaną wsyp do mięsa, dodaj startą cukinię.
Wymieszaj
, dosmacz solą i pieprzem. Trzeba uważać na sól, gdyż oscypki są
słone.
Zetrzyj
oscypki na dużych oczkach.
Dołóż
do całości, wymieszaj. Dosmacz przyprawami jakie lubisz.
Nadziewaj
pozbawione gniazd nasiennych papryki dociskając palcami farsz.
Papryki "zamknij" odkrojoną końcówką z "antenką".
Przełóż
do naczynia do zapiekania. W misce rozrób sos pomidorowy z oliwą z
oliwek, oregano i bazylią.
Zalej nim paprykę.
Piecz
najpierw pod przykryciem około pół godziny, następnie odkryj i
zapiekaj około 15 minut .
Podawaj
na ciepło lub na zimno!
Smacznego!
wszystko fajnie, tylko dlaczego tak daleko mieszkasz??????
OdpowiedzUsuńGdybym mieszkala bliżej, to zrobiłabym jak się robi na Sycylii- z talerzem pyszności do sąsiadki :-)
Usuń