Sernik na czekoladowym spodzie z migdałów i pestek dyni
Wielbiciele
gorzkiej czekolady będą zachwyceni. Wielbiciele ciast bez
mąki-również. Oto Jego Wysokość Sernik Zwarty na niezwykle
zdrowym spodzie, wzbogacony o kawałki czekolady . Sernik, który
smakuje najlepiej dnia nawet czwartego.
Składniki
na ok.16 porcji, tortownica okrągła standard 26 cm
Ciasto
- 100 ga gorzkiej czekolady o min.70% kakao
- 4 duże wiejskie jaja
- 80 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 100 g zmielonych migdałów (tartych migdałów)
- 100 g zmielonych (tartych) pestek dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
serowa
- 1 kg naturalnego twarogu z wiaderka
- 130 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 6 jaj
- 100 g gorzkiej czekolady min.70% kakao
Ganache
- 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 200 g śmietanki 30%
Najpierw
zajmujemy się ciastem, można przygotować je dzień wcześniej.
Posiekaj
drobno czekoladę, wymieszaj z tartymi migdalami i tartymi pestkami
dyni, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw na bok.
Oddziel
białka od żółtek.
Cukier
i masło utrzyj na puch i dodawaj po 1 żółtku, pamiętaj aby każde
żółtko miksować z masłem około 1 minuty.
Wmieszaj
czekoladę z migdałami ,pestkami dyni i proszkiem.
Dno
tortownicy wyłóż papierem i zaciśnij obręcz, brzegi możesz
posmarować olejem kokosowym i posypać mąką.
Ciasto
przełóż do formy ,wyrównaj, piecz około 25 minut w 175
stopniach. Wyjmij upieczone z piekarnika.
Przygotuj
masę serową.
Posiekaj
czekoladę na dość grube kawałki, odstaw na bok. Do siekania
czekolady w obydwu przypadkach użyłam blendera.
Wszystkie
składniki na masę serową poza czekoladą zmiksuj do połączenia
się składników. Na samym końcu, już ręcznie, szpatułką
wmieszaj kawałki czekolady.
Wylej
masę serową (jest płynna) na upieczony spód.
Włóż
do nagrzanego wcześniej piekarnika na około 50 minut i piecz w 180
stopniach.
Gdy
sernik osiągnie swój czas pieczenia, wyłącz piekarnik, uchyl
lekko drzwiczki (ja podkładam ściereczkę kuchenną) i zostaw
wypiek do całkowitego wychłodzenia.
Następnie
sernik włóż do lodówki ,najlepiej na noc.Międzyczasie przygotuj
ganache.
Połam
czekoladę. Śmietanę mocno podgrzej i wsyp czekoladę. Wyłącz i
poczekaj aż zmięknie i się zacznie rozpuszczać. Wymieszaj do
całkowitego rozpuszczenia, możesz ją zmiksować. Odłóż do
stygnięcia a następnie włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień
lekko zmiksuj aż delikatnie stężeje i przełóż do dekoratora.
Udekoruj wierzch tortu.
Dodatkowo
możesz posypać całośc prażonymi migdałami. Sernik jest
niezwykle aromatyczny, smakuje zawsze na trzeci dzień, a nawet na
czwarty. Może być z powodzeniem przechowywany w zamkniętym
pojemniku w lodówce, smacznego!
Nie
podajemy go zaraz po wyjęciu z lodówki, lepiej chwilkę odczekać
,aż się lekko ociepli.
Smacznego!
Piękny!
OdpowiedzUsuńJak nie lubię sernika, tak tym bym nie pogardziła...
:)
no i dlaczego zjadłaś to arcydzieło beze mnie??? :P
OdpowiedzUsuńWygląda p r z e p y s z n i e! :>
OdpowiedzUsuńKasiu - fantastyczny sernik - na poprawę humoru... i nie tylko. ;)
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńto ten sernik, co mnie doprowadza do wścieklizny ślinianek ;))))
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie😁
OdpowiedzUsuńBoszeee, jaki piękny i smakowity ten sernik <3
OdpowiedzUsuńPrawdziwa delicja
OdpowiedzUsuń