Sernik na czekoladowym spodzie z migdałów i pestek dyni

sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,


Wielbiciele gorzkiej czekolady będą zachwyceni. Wielbiciele ciast bez mąki-również. Oto Jego Wysokość Sernik Zwarty na niezwykle zdrowym spodzie, wzbogacony o kawałki czekolady . Sernik, który smakuje najlepiej dnia nawet czwartego.


Składniki na ok.16 porcji, tortownica okrągła standard 26 cm

sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,

sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,

sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,

Ciasto
  • 100 ga gorzkiej czekolady o min.70% kakao
  • 4 duże wiejskie jaja
  • 80 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 100 g zmielonych migdałów (tartych migdałów)
  • 100 g zmielonych (tartych) pestek dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
  • 1 kg naturalnego twarogu z wiaderka
  • 130 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 6 jaj
  • 100 g gorzkiej czekolady min.70% kakao

Ganache
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 200 g śmietanki 30%
sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,

sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,


Najpierw zajmujemy się ciastem, można przygotować je dzień wcześniej.
Posiekaj drobno czekoladę, wymieszaj z tartymi migdalami i tartymi pestkami dyni, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw na bok.
Oddziel białka od żółtek.
Cukier i masło utrzyj na puch i dodawaj po 1 żółtku, pamiętaj aby każde żółtko miksować z masłem około 1 minuty.
Wmieszaj czekoladę z migdałami ,pestkami dyni i proszkiem.
Dno tortownicy wyłóż papierem i zaciśnij obręcz, brzegi możesz posmarować olejem kokosowym i posypać mąką.
Ciasto przełóż do formy ,wyrównaj, piecz około 25 minut w 175 stopniach. Wyjmij upieczone z piekarnika.

Przygotuj masę serową.
Posiekaj czekoladę na dość grube kawałki, odstaw na bok. Do siekania czekolady w obydwu przypadkach użyłam blendera.
Wszystkie składniki na masę serową poza czekoladą zmiksuj do połączenia się składników. Na samym końcu, już ręcznie, szpatułką wmieszaj kawałki czekolady.
Wylej masę serową (jest płynna) na upieczony spód.
Włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika na około 50 minut i piecz w 180 stopniach.
Gdy sernik osiągnie swój czas pieczenia, wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki (ja podkładam ściereczkę kuchenną) i zostaw wypiek do całkowitego wychłodzenia.
Następnie sernik włóż do lodówki ,najlepiej na noc.Międzyczasie przygotuj ganache.
Połam czekoladę. Śmietanę mocno podgrzej i wsyp czekoladę. Wyłącz i poczekaj aż zmięknie i się zacznie rozpuszczać. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, możesz ją zmiksować. Odłóż do stygnięcia a następnie włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień lekko zmiksuj aż delikatnie stężeje i przełóż do dekoratora. Udekoruj wierzch tortu.

sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,

sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,

sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,

sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,

Dodatkowo możesz posypać całośc prażonymi migdałami. Sernik jest niezwykle aromatyczny, smakuje zawsze na trzeci dzień, a nawet na czwarty. Może być z powodzeniem przechowywany w zamkniętym pojemniku w lodówce, smacznego!
Nie podajemy go zaraz po wyjęciu z lodówki, lepiej chwilkę odczekać ,aż się lekko ociepli.

Smacznego!

sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,

sernik,łatwy sernik z sera z widerka,sernik czekoladowy,jak zrobić sernik,sernik który nie opada,

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!