Grillowane warzywa z kiełbasą wiejską w pomidorach
To
jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Warzywa grillowane
zachowują chrupkość,a przy tym są "ugotowane".Kiełbasa
z grilla przywołuje miłe wspomnienia z wakacji, a dynia? To jest jej
czas, właśnie teraz.
Dużą
rolę odgrywaja pomidory. Nie mogą być kwaśne.
Składniki
- około 3 lasek kiełbasy wiejskiej tradycyjnej u mnie Hańderek
- puszka pomidorów krojonych w zalewie
- 500 g passaty pomidorowej z kartonu lub 750 g z butelki
- (ale nie mniej niż 500 g)
- 2 cukinie baby
- 3 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 zielona papryki
- 1 duży bakłażan
- kawałek jakiejkolwiek dyni, z Hokkaido nie ściągamy skóry
- dwie lub trzy garście świeżychlistków bazylii
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- sól morska lub różowa himalajska do smaku
- oliwa z oliwek
- duża czerwona cebula
- opcjonalnie bułka do grzanek
- czosnek ile chcesz
Rozgrzej
patelnię do grilla. Pokrój umyte warzywa - bakłażana oraz cukinię- w plastry.
Zacznij
grillować.
Gotowe-odłóż na bok.
Zrób
to samo z kiełbasą, ja ze swojej ściągnęłam skórkę.
Międzyczasie ,rozgrzej duży garnek z grubym dnem, wlej trochę oliwy
z oliwek i podsmaż na złoto czerwoną cebulę pokrojoną w pióra.
Dodaj
sporo czosnku jeśli lubisz.
Wrzuć
paprykę pokrojoną w paski. Zamknij pokrywę duś chwilkę.
Po
około 10 minutach wlej pomidory.
Dosmacz
solą, kurkumą, kolendrą. Wsyp sporo bazylii.
U
mnie trzy garstki świeżych liści.
Do
gotujących się pomidorów wsyp dynię pokrojona w kostkę, jej
ilość zależy od Twoich przyzwyczajeń i upodobań smakowych. U
mnie jest zazwyczaj wszystko na oko.
Zamknij
pokrywką garnek, gotuj na najmniejszym ogniu, aż dynia zmięknie.
Ugrillowane
warzywa potnij na mniejsze kawałki.
Do
gotujących się dyni i papryki wrzuć pozostałe grillowane warzywa
oraz kiełbasę, zamieszaj, dopraw w razie potrzeby i gotuj tylko
jakieś 5 minut, aby nie straciły na chrupkości.
Na
petelni, na której grillowałam warzywa, a następnie kiełbasę,
położyłam kromeczki bułki i zrobiłam z nich aromatyczne, lekko
wędzone grzanki.
Podawać
ze świeżą bazylią. Chrupać na zdrowie!
Smacznego!
Jak pysznie! Jakby bardzo jesienna wersja leczo albo rattatuile! Nie mogę się doczekać, aż skorzystam z Twojego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia kochana :-) a danie wygląda świetnie. Wpraszam się :-)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńGrillowane aromatyczne warzywa, pomidory i pyszna kiełbaska. Narobiłaś mi ochoty niezwykłej...Pędzę do kuchni!
OdpowiedzUsuńJakbym się przeniosła do Włoch , jesien w pełni na talerzu
OdpowiedzUsuńJaka wspaniała feeira smaków I kolorów! Jak zwykle smakowita propozycja na jesienne danie :-) Wypróbuję w wersji warzywnej, bo takiej pachnącej , wiejskiej kiełbaski u nas nie dostanę :-)
OdpowiedzUsuń