Grillowane warzywa z kiełbasą wiejską w pomidorach

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana


To jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Warzywa grillowane zachowują chrupkość,a przy tym są "ugotowane".Kiełbasa z grilla przywołuje miłe wspomnienia z wakacji, a dynia? To jest jej czas, właśnie teraz.


Dużą rolę odgrywaja pomidory. Nie mogą być kwaśne.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Składniki
  • około 3 lasek kiełbasy wiejskiej tradycyjnej u mnie Hańderek
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 500 g passaty pomidorowej z kartonu lub 750 g z butelki
  •  (ale nie mniej niż 500 g)
  • 2 cukinie baby
  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 zielona papryki
  • 1 duży bakłażan
  • kawałek jakiejkolwiek dyni,  z Hokkaido nie ściągamy skóry
  • dwie lub trzy garście świeżychlistków bazylii
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska lub różowa himalajska do smaku
  • oliwa z oliwek
  • duża czerwona cebula
  • opcjonalnie bułka do grzanek
  • czosnek ile chcesz
Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Rozgrzej patelnię do grilla. Pokrój umyte warzywa - bakłażana oraz cukinię- w plastry.
Zacznij grillować.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Gotowe-odłóż na bok.
Zrób to samo z kiełbasą, ja ze swojej ściągnęłam skórkę.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Międzyczasie ,rozgrzej duży garnek z grubym dnem, wlej trochę oliwy z oliwek i podsmaż na złoto czerwoną cebulę pokrojoną w pióra.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Dodaj sporo czosnku jeśli lubisz.
Wrzuć paprykę pokrojoną w paski. Zamknij pokrywę duś chwilkę.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Po około 10 minutach wlej pomidory.
Dosmacz solą, kurkumą, kolendrą. Wsyp sporo bazylii.
U mnie trzy garstki świeżych liści.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Do gotujących się pomidorów wsyp dynię pokrojona w kostkę, jej ilość zależy od Twoich przyzwyczajeń i upodobań smakowych. U mnie jest zazwyczaj wszystko na oko.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Zamknij pokrywką garnek, gotuj na najmniejszym ogniu, aż dynia zmięknie.
Ugrillowane warzywa potnij na mniejsze kawałki.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Do gotujących się dyni i papryki wrzuć pozostałe grillowane warzywa oraz kiełbasę, zamieszaj, dopraw w razie potrzeby i gotuj tylko jakieś 5 minut, aby nie straciły na chrupkości.
Na petelni, na której grillowałam warzywa, a następnie kiełbasę, położyłam kromeczki bułki i zrobiłam z nich aromatyczne, lekko wędzone grzanki.
Podawać ze świeżą bazylią. Chrupać na zdrowie!

Smacznego!

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana


Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Komentarze

  1. Jak pysznie! Jakby bardzo jesienna wersja leczo albo rattatuile! Nie mogę się doczekać, aż skorzystam z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia kochana :-) a danie wygląda świetnie. Wpraszam się :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grillowane aromatyczne warzywa, pomidory i pyszna kiełbaska. Narobiłaś mi ochoty niezwykłej...Pędzę do kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakbym się przeniosła do Włoch , jesien w pełni na talerzu

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka wspaniała feeira smaków I kolorów! Jak zwykle smakowita propozycja na jesienne danie :-) Wypróbuję w wersji warzywnej, bo takiej pachnącej , wiejskiej kiełbaski u nas nie dostanę :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!