Kokardki z dynią pierzastą i pure z dyni Hokkaido-zapiekanka
Ostatnio
nachodzą mnie zapiekanki makaronowe, dlaczego?
Bo
są pyszne, bo moje dzieci zjedzą dosłownie wszystko co jest podane
z makaronem. Bo można przygotować więcej i odgrzać na drugi
dzień.
Ten
przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu , a smak delikatny.
Duża
ilość parmezanu podkręci jego smak.
Składniki
- makaron forma kokardki – ile chcesz
- dynia pierzasta ile chcesz
- puree z dyni , około 3 łyżek (przepis znajdziesz W TYM MIEJSCU)
- zielona papryka ok. 2 sztuki
- pomidory malinowe,dowolna ilość
- naturalna przyprawa- suszone zioła +kurkuma- około 1 płaska łyżeczka
- świeże zioła – szałwia, tymianek,rozmaryn- w sumie garść
- sól morska lub himalajska do smaku
- olej kokosowy do podsmażenia
- oliwa z oliwek do podania
- parmezan tarty
Ugotuj
kokardki al dente.
Na
dużej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego. Wsyp dynię
pierzastą pokrojona w kostkę.
Dodaj
przypraw, ziół. Podsmaż.
Dodaj
paprykę i pomidory .
Przykryj
pokrywką, duś.
Kiedy
pomidory się rozpadną dodaj puree z dyni. Duś.
Makaron
wymieszaj z gotowym gęstm dyniowym sosem.
Formę
dużą, prostokątną nasmaruj oliwą z oliwek i wyłóż makaron.
Posyp
gęsto parmezanem.
Zapiekaj
do pół godziny ,aż ser się rozpuści.
Podawaj
z parmezanem, ot i cała filozofia.
Buon
appetito!
Mniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na jesień.
OdpowiedzUsuńTylko jaka to jest dynia pierzasta?
wspaniałe dania! muszę w końcu przynieść dynię z działki:)
OdpowiedzUsuń