Piernik z bananami, bitą śmietaną i sosem karmelowym
Super
szybkie i pyszne ciacho dla dzieci! I nie tylko dla dzieci. Sprawdzi
się w każdej sytuacji.
Dzieci
przepadają za tym ciastem i ciągle będą wołały o dokładkę .
Zamiast piernika możesz zrobić ciasto czekoladowe.
Składniki
na spód
- opakowanie gotowej mieszanki na piernik ,najlepiej w wersji XXL + składniki podane na opakowaniu
Składniki
na sos karmelowy
- 100 g cukru
- 60 g masła
- 140 ml śmietany 30% lub 36%
Dodatkowo
- ok.7 bananów
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao
Na
prostokątnej blasze o wymiarach raczej większych upiecz piernik
(lub ciasto czekoladowe) zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Następnie
przygotuj sos karmelowy. Cukier wsyp na dno dużej ciężkiej patelni
lub do garnka o grubym dnie i rozłóż równomiernie na całej
powierzchni. Na średniej mocy palnika skarmelizuj cukier na złoty
kolor. Ściągnij naczynie z palnika na chwilkę i dodaj pokrojone w
kostkę zimne masło. Będzie się na początku mocno pieniło, to
normalne. Mieszaj szybko do rozpuszczenia się masła. Połóż z
powrotem naczynia na gazie i dodaj śmietanę. Mieszaj trzepaczką,
aż wszystko ładnie się rozpuści i sos lekko zacznie gęstnieć.
Będzie
złoty, pyszny!
Obierz
banany.
Przekrój
je wzdłuż i ułóż dość ciasno na upieczonym cieście. Posmaruj
banany sokiem z cytryny.
Ciepłym
sosem polej banany.Wstaw tak ciasto do lodówki na chwilkę.
Międzyczasie ubij śmietanę na sztywno ,ale podczas ubijania
dodawaj stopniowo cukier puder. Gotową ubitą śmietanę wyłóż na
banany , równomiernie rozprowadź. Włóż do lodówki, najlepiej na
noc. Przed rozkrojeniem ciasto posyp kakao.
Smacznego!
Cudownie wygląda zapraszam na blog
OdpowiedzUsuń