Ciasto biszkoptowe serowo-kawowe z bałym jabłuszkiem
Bardzo
delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe z równie delikatną masą
serowo-kawową. Niezbyt słodkie, co pozwala nam bezkarnie ukroić
sobie większy kawalek, ba, nawet dwa kawałki.
Jeden
blat biszkopta nasączony jest kawą, a drugi posmarowany Małym Szczęściem - Białym Jabłuszkiem.
Małe
Szczęścia przybyły do mnie niedawno. To sama natura zakręcona w
słoiczkach.Bez sztucznych dodatków, bez polepszaczy ,czy
zagęszczaczy. Są takie, jakimi ich stworzyła natura, prawdziwy
smak w objęciach przypraw.
Zachęcam
do odwiedzenia strony oraz polubienia na Facebook
Dziś
przygotuję Pyszne ciasto z książki "Domowe wypieki"
Joanny Niedobeckiej.
Składniki
podam na około 24 porcje i na blachę 35 x 24 cm.
Ja
podwoiłam ilość wszystkich składników i zrobiłam ogromne ciacho!
Powiem
tak-warto podwoić składniki i podawać większe kawałki.
Zobaczycie dlaczego!
Jest
pyszne, a na dodatek może spokojnie poleżeć chwilkę w
lodówce,zabezpieczone od góry (przed zapachami i wysychaniem) folią
do żywności.
Szklanka
to 250 ml
Składniki
na biszkopt
- 4 jaja
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
Składniki
na masę serowo-kawową
- 30 ml mocnej kawy np.espresso
- 500 g twarogu mielonego, z wiaderka
- 2 łyżki rumu
- 6 łyżek cukru
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 200 g słodkiej śmietany 30% lub 36%
Poncz
- 200 ml mocnej kawy posłodzonej wedlug uznbiał
Dodatkowo
drobno zmielona kawa do dekoracji.
Przygotuj
biszkopt. Oddziel żółtka od białek, dobrze jeśli składniki poza
śmietaną będą miały temperaturę pokojową.
Ubij
białka na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier,
ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku. W miseczce wymieszaj
obydwie przesiane mąki. Dodaj je do masy jajecznej, ale już nie
miksując,ale delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub
szpatułką do chwili połączenia się ze sobą składników.
Międzyczasie
dodaj wodę.
Prostokątną
formę o wymiarach mniej więcej 35 x 24 cm wyłóż papierem do
pieczenia , ciasto przełóż na papier i wyrównaj.Piecz w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku około pół godziny. Po tym czasie wyłącz
piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw biszkopt do wychłodzenia.
Następnie
przekrój tak, aby powstały dwa blaty.
Teraz przygotuj
masę serowo-kawową. Twaróg, cukier i rum utrzyj na gładką masę.
Cztery płaskie łyżeczki żelatyny zalej 30 ml kawy i 2 łyżkami
wody. Gdy żelatyna napęcznieje , podgrzej ją delikatnie mieszając,
aż się rozpuści. Dodaj 2 łyżki masy serowej do żelatyny i
wymieszaj , a następnie dodaj do reszty masy i dokładnie
wymieszaj-zmiksuj.
Słodką
smietaną ubij na sztywno i wmieszaj łopatką bardzo delikatnie do
masy.
Jeśli
masa okaże się za rzadka włóż ją na jakiś czas do zimnej wody
w naczyniem lub po prostu do lodówki. Sprawdzaj ! Aby nie
zgęstniała w naczyniu!
Dolny
blat biszkopta nasmarowałam Białym Jabłuszkiem- tak smakuje Niebo
na 100%.
Gwarantuję! Mus jabłkowy na bazie białej czekolady z
nutką cynamonu. Ambrozja!
NA
to wyłożyłam połowę, większą połowę masy serowej,
wyrównałam.
Przykryłam
drugim blatem, który nasączyłam zimną kawą i wyłożyłam
resztę masy.
Wstawiłam
ciasto na noc do lodówki, a na drugi dzień posypałam zmieloną
kawą.
Kroiłam
najpierw małe kawałki,a potem już szłam na całość i nie dość
,że kroiłam już większe kawałki to i dodawałam po kleksie
Małego Szczęścia, Białego Jabłuszka.
Mina
gości- bezcenna.
Dzieci
zachwycone.
Małe
Szczęścia smakują najlepiej kiedy możemy się nimi podzielić z
innymi!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!