Rosół dworski z kapłona z czerwonym ryżem
Wyjątkowo
smaczny przepis na młodego kogucicka wprost z książki "Z
miłości do lokalności" Tomasza Jakubiaka. Ta smakowita
niezwykle pozycja ukazała się nakładem
Edipresse Książki!
Książka
jest rewelacyjna, ma wspaniałe przepisy, nieskomplikowane, z tego
wszystkiego co mamy dostępne w Polsce.
A
ja ?Mojego kapłona wytrzasnęłam od cioci ,która takie skarby na
wsi posiada.
Tomasz
Jakubiak zakochany w Polsce i jej produktach.Ma szelmowski urok,
dlatego kochają go wszystkie gospodynie. Bez trudu skłania je do
dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami.
Jakubiak
w kolejnej odsłonie przebojowej serii z Kuchni+ „Z miłości do
lokalności” rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne,
naturalne i wyjątkowe w smaku. W książce o tym samym tytule
miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne dania
z tradycyjnych polskich produktów.
W Polsce Jamie Oliver nie ma czego szukać. My tu mamy Jakubiaka.
W Polsce Jamie Oliver nie ma czego szukać. My tu mamy Jakubiaka.
Ruszamy
na dwór!
Składniki
- włoszczyzna (pietruszka ,seler,por,marchew,cebula)
- 3-4 suszone grzyby
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach
- 3-4 listki ziela angielskiego
- kapłon
- kawałek kapusty włoskiej
- kilka różyczek kalafiora opcjonalnie
- podroby z kapłona
- świeże zioła – natka pietruszki lub inne, które lubicie
- dodatkowo ryż czerwony lub domowy makaron
Składniki
na makaron domowy
- pół kg mąki
- 10 jajek zielononóżki
- 2-3 łyżki drobno startego ,twardego sera
- garść posiekanego lubczyka
Przepis
na domowy makaron jajeczny podaję, gdyż jest w przepisie. Ja
podałam rosół z czerwonym ryżem, który ugotowałam zgodnie z
przepisem producenta na opakowaniu.
Przygotowanie
rosołu.
Kapłona
zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około półtorej
godziny. Następnie dodaj do wywaru pokrojoną włoszczyznę, suszone
grzyby, pieprz w ziarnach i ziele angielskie.
Połóki cebuli
opal nad ogniem i dodaj ją do wywaru.
Rosół
gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie opcjonalnie dodaj do
rosołu różyczki kalafiora i kawałek kapusty włoskiej i gotuj
przez następne dwie godziny na małym ogniu.
Do
rosołu możesz przygotować międzyczasie domowy makaron.
Jaja
podbij w misce.Dodaj mąkę, starty ser i lubczyk.
Wyrób
gładką kulę ciasta, tak aby bylo elastyczne.
Rozwałkuj
jak najcieniej caly czas podsypując mąką. Cieniutkie jak papier
ciasto zwiń w rulon i jak najcieniej pokrój w kluseczki .Makaron
gotuj w osolonym wrzątku.
Smacznego!
intrygujący przepis :)
OdpowiedzUsuń