Rosół dworski z kapłona z czerwonym ryżem

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,


Wyjątkowo smaczny przepis na młodego kogucicka wprost z książki "Z miłości do lokalności" Tomasza Jakubiaka. Ta smakowita niezwykle pozycja ukazała się nakładem Edipresse Książki!
Książka jest rewelacyjna, ma wspaniałe przepisy, nieskomplikowane, z tego wszystkiego co mamy dostępne w Polsce.


A ja ?Mojego kapłona wytrzasnęłam od cioci ,która takie skarby na wsi posiada.
Tomasz Jakubiak zakochany w Polsce i jej produktach.Ma szelmowski urok, dlatego kochają go wszystkie gospodynie. Bez trudu skłania je do dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami.

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,


rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,


rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,


Jakubiak w kolejnej odsłonie przebojowej serii z Kuchni+ „Z miłości do lokalności” rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne, naturalne i wyjątkowe w smaku. W książce o tym samym tytule miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich produktów.
W Polsce Jamie Oliver nie ma czego szukać. My tu mamy Jakubiaka.
Ruszamy na dwór!

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

Składniki
  • włoszczyzna (pietruszka ,seler,por,marchew,cebula)
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach
  • 3-4 listki ziela angielskiego
  • kapłon
  • kawałek kapusty włoskiej
  • kilka różyczek kalafiora opcjonalnie
  • podroby z kapłona
  • świeże zioła – natka pietruszki lub inne, które lubicie
  • dodatkowo ryż czerwony lub domowy makaron

Składniki na makaron domowy
  • pół kg mąki
  • 10 jajek zielononóżki
  • 2-3 łyżki drobno startego ,twardego sera
  • garść posiekanego lubczyka
rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

Przepis na domowy makaron jajeczny podaję, gdyż jest w przepisie. Ja podałam rosół z czerwonym ryżem, który ugotowałam zgodnie z przepisem producenta na opakowaniu.

Przygotowanie rosołu.
Kapłona zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około półtorej godziny. Następnie dodaj do wywaru pokrojoną włoszczyznę, suszone grzyby, pieprz w ziarnach i ziele angielskie.
Połóki cebuli opal nad ogniem i dodaj ją do wywaru.
Rosół gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie opcjonalnie dodaj do rosołu różyczki kalafiora i kawałek kapusty włoskiej i gotuj przez następne dwie godziny na małym ogniu.
Do rosołu możesz przygotować międzyczasie domowy makaron.
Jaja podbij w misce.Dodaj mąkę, starty ser i lubczyk.

Wyrób gładką kulę ciasta, tak aby bylo elastyczne.
Rozwałkuj jak najcieniej caly czas podsypując mąką. Cieniutkie jak papier ciasto zwiń w rulon i jak najcieniej pokrój w kluseczki .Makaron gotuj w osolonym wrzątku.
Smacznego!

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,

rosół z kury,rosół z kapłona,domowy makaron,Jakubiak Lokalnie,Tomasz Jakubiak,edipresse książki,hit salonik,rosół po polsku,kuchnia polska,



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!