Ciasto serowo-kawowe bez pieczenia
Podaje
przepis na pyszne ciasto, nasączone espresso, z kawałkami
czekolady w masie serowej. Ciasto jest na biszkoptach do tiramisu.
Jest niezwykle proste, a co najważniejsze pyszne!
Szklanka
to 250 ml
brytfanna
prostokątna, jaką chcecie.
Składniki
- 2 opakowania biszkoptów do tiramisu lub więcej.To zależy ile opakowanie ma rzędów biszkoptów ;-)
- ok.30 ml espresso lub mocnej kawy
- 500 g twarogu z wiaderka
- 2 łyżki rumu
- 6 łyżek cukru
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 200 ml słodkiej śmietany 30-36%
Poncz
- ok.200 ml mocnej kawy
Dodatkowo
opcjonalnie czekolada u mnie Studentska ;-) do dekoracji do masy
serowej
Brytfannę
wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj
masę kawowo-serową.
Cukier,twaróg
i rum utrzj na gładką masę.
Żelatynę
zalej 30 ml kawy i 2 łyżkami wody.Wymieszaj. Kiedy napęcznieje,
podgrzewaj delikatnie mieszając ,aż się rozpuści. Dodaj 2 łyżki
masy serowej do żelatyny, dokładnie wymieszaj ,a następnie całość
wlej do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
Słodką
śmietanę ubij i wmieszaj delikatnie w masę. Możesz dodać trochę
czekolady startej na dużych oczkach.
Jeśli
masa jest za rzadka, włóż ją do zimnej wody z misą, powoli
zacznie tężeć.
Biszkopty
jeden po drugim obtaczaj w wylanej na talerz kawie. Proces musi być
bardzo szybki. Biszkopty nie mogą leżeć w tej kawie, bo się
rozciapią.
Moczymy
brzuszek i plecki biszkopta, boczki już nie. Układamy na dnie
brytfanny. Wykładamy delikatnie połowę masy. Wyrównujemy.
Powtarzamy
proces z biszkoptami i ponownie przykrywamy je masą. Na wierzch
ścieramy czekoladę. Wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego!
Cudowne ciacho. To ja się wpraszam na kawałek ❤️
OdpowiedzUsuń... miło mi że mogłam zobaczyć ciasta i nie tylko , będę odwiedzała profil , jest ciekawy ,pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jeden wielki nie wypał. Jak można napisać, że brytfanna może być dowolna jak składników nie starczy na pokrycie dwóch warstw.
OdpowiedzUsuńOczywiście że brytfanna może być dowolna, ponieważ wszystkie prostokątne brytfanny posiadają niewielki margines błędu jeżeli chodzi o wymiary. Kuchnia to nie apteka żeby trzymać się Miar i wag co do centymetra. Kto przygotuje składniki i je wymiesza będzie w stanie oszacować jaka brytfanka jest mu potrzebna ,bo to ciasto można zrobić w kwadracie, W prostokącie jak i okrągłej tortownicy ogranicza nas tylko nasza własna fantazja. Mam w domu Kilka prostokątnych brytfanek i robię w pierwszej z brzegu która wpadnie mi do ręki nigdy nie było żadnych problemów z tym ciastem będzie ono odpowiednio wyższe lub niższe a biszkopty? Nie ma możliwości żeby zabrakło zazwyczaj każdy kupuje więcej żeby zjeść pół paczki w trakcie przygotowywania ciasta.
Usuń