Sałatka śledziowa MOZAIKA z burakiem,ciecierzycą i suszonym pomidorem

sałatka śledziowa, matjas seko,ryby seko,a'la matjas,sałatka śledziowa z burakiem,sałatka na imprezę,wigilia,


Pyszna sałatka śledziowa, doskonała na wszelkie spotkania i imprezy.
Idealna po przegryzieniu się w lodówce. Lepiej ,aby tam poleżała całą noc.


Składniki
-puszka ciecierzycy
  • filety śledziowe solone a'la Matjas
  • puszka kukurydzy
  • opcjonalnie puszka czerwonej fasoli
  • 2 buraki obrane,ugotowane i starte na dużych oczkach
  • mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju
  • mała czerwona cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez, musztarda
  • sporo świeżej natki pietruszki
  • opcjonalnie prażone pestki dyni
sałatka śledziowa, matjas seko,ryby seko,a'la matjas,sałatka śledziowa z burakiem,sałatka na imprezę,wigilia,

Śledzie przelej przez sitko, wypłucz w wodzie, odłóż na ręcznik papierowy.
Pokrój w paski. Ja używam nożyczek. Wszystko co wymaga pasków , ucinam nożyczkami. Dlatego pokrój od razu suszone pomidory.
Do miski wrzuć pokrojone śledzie,pomidory. Otwórz puszki i po odcedzeniu z zalewy i przelaniu filtrowaną wodą wrzuć do śledzi. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.Buraki dodaj na końcu. Dodaj też poszatkowanej natki pietruszki.
Przygotuj majonez.
Nigdy nie dodaję majonezu bezpośrednio ze słoika. Przekładam do naczynia, dodaję musztardy do smaku, dosmaczam solą i mocno pieprzę.
Zalewam sałatkę, delikatnie mieszam tylko do połączenia się składników.
Przekładam do wysokiej salaterki. Posypuję natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami.
Gotowe!
Smacznego!

sałatka śledziowa, matjas seko,ryby seko,a'la matjas,sałatka śledziowa z burakiem,sałatka na imprezę,wigilia,








Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!