Puszysty i delikatny sernik
Ten
sernik jest bardzo delikatny dzięki dodatkowi piany z białek i
bitej śmietany.
Nie
jest za słodki. Lekko wilgotny ,po prostu pyszny!
Wyrośnie
ciut ponad formę, a potem lekko opadnie i pęknie. To normalne przy
sernikach z dodatkiem piany z białek. Smak wynagrodzi wszystko!
Pęknięcia ukryjesz pod warstwą czekolady.
Przepis
z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej.
Tortownica
o średnicy 26 cm lub prostokątna forma do pieczenia
Składniki
na kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 jajo M
Składniki
na masę serową
- 1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego
- 250 g śmietany do ubijania 30% lub 36%
- 8 jaj
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 170 g cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 200 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego
Przygotuj
kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne
masło,cukier puder i jajo. Zagnieć szybko kulę ciasta, zawiń w
folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Dno
tortownicy lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wyklej
spód, nakłuj widelcem.
Piecz
w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie
wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj
masę serową. Oddziel żółtka od białek. Zmielony ser przełóż
do miski, dodaj żółtka, cukier, budyń w proszku. Miksuj krótko
tylko do połączenia się składników.
Ubij
osobno pianę z białek ze szczyptą soli.
Następnie
ubij na sztywno śmietanę ,uważając aby nie zrobić masła.
Do
masy serowej wmieszaj delikatnie szpatułką najpierw pianę z
białek, a potem dopiero ubitą śmietanę. Gotową masę serową
wyłóż na podpieczony spód.
Piecz
w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni (góra i dół)
około półtorej godziny.
Wyłącz
następnie piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i tam pozostaw sernik do
całkowitego ostygnięcia.
Wstaw
na parę godzin do lodówki. Czekoladę połam na kawałki i razem z
olejem rozpuść w kąpieli wodnej, pokryj sernik. Mój wypiek
pokryty jest dodatkowo startymi herbatnikami.
Smacznego!
Sernik pychotka
OdpowiedzUsuń