Puszysty i delikatny sernik

idealny sernik,łatwy sernik,sernik puszysty,świąteczne wypieki,


Ten sernik jest bardzo delikatny dzięki dodatkowi piany z białek i bitej śmietany.
Nie jest za słodki. Lekko wilgotny ,po prostu pyszny!


Wyrośnie ciut ponad formę, a potem lekko opadnie i pęknie. To normalne przy sernikach z dodatkiem piany z białek. Smak wynagrodzi wszystko! Pęknięcia ukryjesz pod warstwą czekolady.
Przepis z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej.

idealny sernik,łatwy sernik,sernik puszysty,świąteczne wypieki,

Tortownica o średnicy 26 cm lub prostokątna forma do pieczenia

Składniki na kruche ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajo M

Składniki na masę serową
  • 1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego
  • 250 g śmietany do ubijania 30% lub 36%
  • 8 jaj
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 170 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego
idealny sernik,łatwy sernik,sernik puszysty,świąteczne wypieki,

Przygotuj kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło,cukier puder i jajo. Zagnieć szybko kulę ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Dno tortownicy lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wyklej spód, nakłuj widelcem.
Piecz w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj masę serową. Oddziel żółtka od białek. Zmielony ser przełóż do miski, dodaj żółtka, cukier, budyń w proszku. Miksuj krótko tylko do połączenia się składników.
Ubij osobno pianę z białek ze szczyptą soli.
Następnie ubij na sztywno śmietanę ,uważając aby nie zrobić masła.
Do masy serowej wmieszaj delikatnie szpatułką najpierw pianę z białek, a potem dopiero ubitą śmietanę. Gotową masę serową wyłóż na podpieczony spód.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni (góra i dół) około półtorej godziny.
Wyłącz następnie piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i tam pozostaw sernik do całkowitego ostygnięcia.
Wstaw na parę godzin do lodówki. Czekoladę połam na kawałki i razem z olejem rozpuść w kąpieli wodnej, pokryj sernik. Mój wypiek pokryty jest dodatkowo startymi herbatnikami.

Smacznego!

idealny sernik,łatwy sernik,sernik puszysty,świąteczne wypieki,

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!