Chleb z łososiem i serkiem kozim


suempol, łosoś wędzony, przystawki, katarzyna franiszyn-luciano, z kuchni do kuchni,dobre jedzenie, fit jedzenie, domowy chleb


Nasza polska dieta obfituje w kanapki, nie da się ukryć, że bierzemy je wszędzie ze sobą i jest to nieodłączny element naszej codzienności. Możemy jednak "podrasować" naszą kanapkę i podnieść jej wartość odżywczą zmieniając jej skład. Ale...przede wszystkim, możemy upiec chleb samodzielnie, wtedy będziemy wiedzieli ,co w nim drzemie dobrego. Co sobie do niego wsypiemy , tym się wzbogacimy.


Tym razem wróciłam do mojego starego przepisu na mocno ziarnem nadziany bochenek chleba z tego przepisu.
Spróbujcie, to nie jest wcale takie trudne.

suempol, łosoś wędzony, przystawki, katarzyna franiszyn-luciano, z kuchni do kuchni,dobre jedzenie, fit jedzenie, domowy chleb

suempol, łosoś wędzony, przystawki, katarzyna franiszyn-luciano, z kuchni do kuchni,dobre jedzenie, fit jedzenie, domowy chleb

Dzisiaj na moje śniadanko o świcie podałam szybciutko kanapeczki, które córki chwyciły z radością. JA chwyciłam z entuzjazmem, ponieważ łosoś jako jedyny podnosi mi hormony szczęścia. Jest między nami jakaś chemia. Kocham łososia w każdej postaci i o każdej porze. Towarzyszył mi zawsze w sytuacjach , kiedy cierpiałam, kiedy nie jadłam, kiedy byłam chora, kiedy byłam w szpitalu, kiedy nie byłam w stanie przełknąć nawet powietrza. Moja mama wiedziała od zawsze, że jak podejdzie do mnie z łososiem to NIGDY nie odmówię. Łosoś na depresję. Łosoś na kryzys. Łosoś kiedy płakałam, kiedy byłam wściekła. Żadna tam biała flaga, tylko łosoś.
Niezależnie od odmiany łosoś jest rybą pełna zalet: bogata w białko, witaminy A, D i E. Należy do ryb tłustych, największą zaletą łososia są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3.
Próbowaliście kiedyś łososia wędzonego z ...kozim serkiem?
Ja też nie.

suempol, łosoś wędzony, przystawki, katarzyna franiszyn-luciano, z kuchni do kuchni,dobre jedzenie, fit jedzenie, domowy chleb

Przyszła więc pora. Serek kozi jest wyrazisty, zamykasz oczy i widzisz swoje beztroskie dzieciństwo, słyszysz świerszcze w trawie, widzisz gwiazdy , czujesz zapach kwiatów, świeże suszone siano. Łany zboża już zasypiają, młode kozy też ,o kretach już nie wspomnę. U babci na wsi bardzo często zaliczałam parter , bo szłam z podniesioną głową wąchając wiejskie powietrze i nie patrząc pod nogi..
Wybaczcie trochę mnie poniosło...
Bo ja już taka jestem. Moje dania są niejednokrotnie zlepkiem wspomnień. Albumem rodzinnych tradycji zmieszanym z marzeniami i jakimś konkretnym ukrytym zatrzymaniem kadrów. Ci , którzy mnie znają doskonale zdają sobie z tego sprawę i wiedzą , że w tej potrawie, daniu,przystawce itp, ukryte jest przesłanie, wspomnienie i serce.
Ale do rzeczy.
Kanapki.


Składniki
  • chleb jak z linku powyżej
  • łosoś idealny na kanapkę Suempol
  • ser kozi
  • koperek, szczypiorek, to co macie
  • trochę ekspandowanej jagły u mnie
suempol, łosoś wędzony, przystawki, katarzyna franiszyn-luciano, z kuchni do kuchni,dobre jedzenie, fit jedzenie, domowy chleb


I tyle. Posmaruj pachnący chleb kozim serem, połóż łososia w kawałkach, dodaj zielonego. w kilka minut jesz z radością!
Po prostu kanapki pod kontrolą.
Afrodyzjakalne. Zdrowe. Pachnące dzieciństwem. Dla Ciebie. Dla dzieci. Dla tych co kochasz.
Smacznego!

suempol, łosoś wędzony, przystawki, katarzyna franiszyn-luciano, z kuchni do kuchni,dobre jedzenie, fit jedzenie, domowy chleb

suempol, łosoś wędzony, przystawki, katarzyna franiszyn-luciano, z kuchni do kuchni,dobre jedzenie, fit jedzenie, domowy chleb


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!