Czekoladowy sernik na spodzie z pistacji i orzechów laskowych



sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,


Sernik na wysokim spodzie bez mąki. To jest ten malutki powód ,dla którego kawałek może być trochę większy. Sernik jest treściwy, banalnie prosty, pyszny... zamykasz oczy i czujesz smak jesieni.
Pyszna gorzka czekolada , pistacje, orzechy laskowe, a na tym wszystkim rozpływający się w ustach wspaniały czekoladowy ser, z kawałeczkami drobno siekanej gorzkiej czekolady. Wierzch, jak płatki śniegu... zdobi cudowna energetyzująca i pełnowartościowa posypka :jagły z truskawkami.


Jagły z truskawkami dostanę wszędzie.

sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,

Na każdy napad głodu, na kryzys, na posypkę, na pożywne śniadanie i kiedy już ręce mi opadają....i nie wiem sama czego chcę pomaga ekspandowane ziarno
Ja naprawdę nie mam czasu na codzienne gotowanie kasz, choćbym bardzo chciała.
I wtedy z pomocą przychodzą mi takie własnie lekkie ziarenka!
Dziś powstał sernik. Faza na czekoladę jest. Faza na orzechy jest. Zapotrzebowanie organizmu na energię pozytywną i pełną witalności jest. Zmień nawyki , a zmieni się Twoje postrzegania rzeczywistości. 
Chodzisz jak nie Ty, biegasz jak nie Ty...
Dostrzegasz rzeczy pozytywne. Dostrzegasz więcej. Pomijasz machnięciem ręki rzeczy nieistotne.
Łap sernik!

sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,

sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,



Oto i przepis na czekoladowe szaleństwo, konkretny spód, który dźwiga niebiańsko delikatną serową rozkosz dla podniebienia.
Zrób, a przekonasz się, jak małe rzeczy mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje samopoczucie. Psychiczne przede wszystkim! Poczęstuj gościa, zrób dla niego coś wyjątkowego. Zaproś na kawę, herbatę, zatrzymajcie się...
Gotowi?


sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,


Tortownica średnicy 26 cm

Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady minimum 70% cacao
  • 4 duże jaja od kur szczęśliwych (jaja w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła (nie margaryny)
  • 80 g brązowego cukru
  • 100 g mielonych orzechów laskowych (orzechy mieliłam w młynku do kawy )
  • 100 g mielonych pistacji ( te kupiłam gotowe )


Masa serowa
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
  • 4 jaja
  • 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej bardzo drobno bądź zblendowanej na gruby piasek)


Polewa
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki masła
  • łyżka mleka opcjonalnie


Posiekaj drobno czekoladę lub zmiksuj na gruby piasek. Pistacje i orzechy laskowe zmiel w młynku do kawy, mają dać łącznie 200 g. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Odstaw na bok.
Oddziel białka od żółtek. Masło z cukrem utrzyj na puch i ciągle miksując na najwyższych obrotach dodawaj po jednym żółtku, tak aby, każde żółtko miksowało się minimum 1 minutę. Na końcu wmieszaj czekoladę z orzechami oraz proszkiem do pieczenia.
Ubij osobno białka na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie szpatułką do masy.
Tortownicę wyłóż papierem, tylko dno. Zaciśnij obręcz i wyłóż masę. Do wyrównania masy używam lekko wilgotnych dłoni.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ,około 25 minut.
Wyjmij z piekarnika i od razu przygotuj ser.
Czekoladę posiekaj na drobniutko. Odstaw.
Ser, budyń w proszku, cukier, jaja, wszystko razem zmiksuj tylko do połączenia się składników.
Na końcu wsyp czekoladę i już szpatułką dokładnie wymieszaj.
Masę serową możesz wylać na podpieczony spód, który może być ciepły.
Piecz w 180 stopniach około 50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i wystudź sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Chłodny wstaw do lodówki. Przygotuj polewę.
Do garnuszka włóż wszystkie składniki za wyjątkiem jagły i na malutkim ogniu rozpuść do powstania pięknej, pachnącej i błyszczącej polewy czekoladowej. Gwarantuję ,że obliżesz nie tyko łyżkę.
Rozprowadź polewę po wierzchu, posyp szybko aksamitną ekspandowaną jagłą z miodem i truskawkami.
Pycha!
Daj się rozpieścić.
Zadbaj o siebie!
Smacznego !


sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,

sernik,sernik z wiaderka,sernik bez mąki,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,jagły ekspandowane,soligrano,najlepszy sernik,łatwy sernik,czekoladowy sernik,truskawki,









Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!