Pełnoziarnisty chleb graham z ziarnami słonecznika i pestkami dyni na maślance
Dziś
wykombinowałam taki oto pyszny i zdrowy chleb, który kochają moje
córki.
Chleb wagowo jest dość ciężki, ale zjecie go z lekkością .Ma w sobie bardzo dużo
ziarna. Jest pachnący i aromatyczny. Jedna kromka z czymś pysznym i
jesteś syty dość długo.
Robiłam
chleb w maszynie do wypieku chleba. Nastawiłam maszynę i mogłam zająć się czymś innym.
Składniki
- 350-400 ml maślanki
- 2 -3 łyżki oleju kokosowego
- 360 g mąki pszennej pełnoziarnistej TOTA
- 180 g mąki pszennej graham typ 1850 TOTA
- łyżka miodu świerkowego
- 100 g pestek dyni
- 100 g pestek słonecznika
- 1-2 łyżeczki soli
- torebka suchych drożdży
Wszystkie
składniki w podanej kolejności włóż do formy i zamocuj w
maszynie. Ustaw program na RAZOWE (u mnie nr 3, ale nie wiem jaką macie
maszynę, zobaczcie) i ...wytrzymaj 4 godziny, bo po tym czasie dopiero będziesz się mógł cieszyć swoim własnym, zdrowym i pysznym
chlebem bez niespodzianek.
Osobiście
zjadłam kanapkę z instalatiną, piersią kurczaka duszoną na
parze, suszonym pomidorem, serem kozim, koprem włoskim i czarnuszką.
Jedna
kanapka i idziesz podbijać świat! Co ja mówię- wszechświat!
Smacznego!
uwielbiam domowy chleb
OdpowiedzUsuńWiemy co jemy :-)
UsuńNie pamiętam już kiedy piekłam chleb. Może upiekę Twój? :)
OdpowiedzUsuńDo dzieła!
Usuńuwielbiam :) Domowy chleb potrafi uzależnić <3 . Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńUzależnić..dobrze powiedziane :-) To prawda!
UsuńDomowy chlebuś najlepszy ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda że szybko się kończy!
UsuńChleb na maślance musi być pyszny :). I z pewnością puszysty I wilgotny. Bardzo smacznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńJa niestety ręki do chleba nie mam, a Twój wygląda pysznie i z wielką chęcią bym go zjadła! : )
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com - zapraszam : )
hihihi no dlatego zrobila go maszyna u mnie :-P
UsuńUwielbiam chleby z dużą ilością ziaren, więc jak dla mnie jest idealny :)
OdpowiedzUsuńTak tutaj można dać sobie ducha z ziarnami jak mówiła moja babcia
UsuńPyszny chlebek Kasiu :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asieńka, pozdrawiam!
UsuńDomowy chleb najlepszy!
OdpowiedzUsuńzgadza się, dziękuję!
UsuńNie ma nic lepszego niż kromka domowego chleba posmarowana masłem i posypana odrobiną soli :-) pycha!
OdpowiedzUsuńMasz rację, całkowitą!
UsuńJak smakuje miód świerkowy? Bardzo jestem ciekawa. :) Wypróbuj ten chleb z razową mąką orkiszową, ja zawsze zastępuję nią mąkę pszenną. :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję Twój patent. Miody spadziowe z drzew iglastych odznaczają się aktywnością antybiotyczną, dotyczy to zwłaszcza spadzi jodłowej i świerkowej, a świerkowy jest ciemny, niezbyt ładnie wygląda, jest mało słodki powiedziałabym, ma lekko żywiczny smak, taki leśny.Swój przywiozłam od pszczelarza z Rymanowa Zdroju. Takie miody są genialne!
UsuńCzy próbowałaś piec także nie w maszynie? Ja takowej nie posiadam, a chleb wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńOla
Nie próbowałam, ale zrobię "podobny"
UsuńDomowy chleb to ostatnio mój nałóg, non stop coś piekę, muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie...! Można kombinować!
UsuńDomowe chleby są zdecydowanie najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńZgadza się!
UsuńNa jaką wagę ustawić program w maszynie bo nie umiem znaleźć w twoim przepisie takiej informacji,a wygląda smakowicie i chciałabym to zrobić:)
OdpowiedzUsuń