Pełnoziarnisty chleb graham z ziarnami słonecznika i pestkami dyni na maślance

mąka TOTA,chleb razowy,chleb wieloraziarnisty,domowy chleb,chleb graham,zdrowy chleb z ziarnami,chleb ze słonecznikiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

Dziś wykombinowałam taki oto pyszny i zdrowy chleb, który kochają moje córki.
Chleb wagowo jest dość ciężki, ale zjecie go z lekkością .Ma w sobie bardzo dużo ziarna. Jest pachnący i aromatyczny. Jedna kromka z czymś pysznym i jesteś syty dość długo.


Robiłam chleb w maszynie do wypieku chleba. Nastawiłam maszynę i mogłam zająć się czymś innym.
mąka TOTA,chleb razowy,chleb wieloraziarnisty,domowy chleb,chleb graham,zdrowy chleb z ziarnami,chleb ze słonecznikiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

mąka TOTA,chleb razowy,chleb wieloraziarnisty,domowy chleb,chleb graham,zdrowy chleb z ziarnami,chleb ze słonecznikiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

mąka TOTA,chleb razowy,chleb wieloraziarnisty,domowy chleb,chleb graham,zdrowy chleb z ziarnami,chleb ze słonecznikiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,


Składniki
  • 350-400 ml maślanki
  • 2 -3 łyżki oleju kokosowego
  • 360 g mąki pszennej pełnoziarnistej TOTA
  • 180 g mąki pszennej graham typ 1850 TOTA
  • łyżka miodu świerkowego
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g pestek słonecznika
  • 1-2 łyżeczki soli
  • torebka suchych drożdży
mąka TOTA,chleb razowy,chleb wieloraziarnisty,domowy chleb,chleb graham,zdrowy chleb z ziarnami,chleb ze słonecznikiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

mąka TOTA,chleb razowy,chleb wieloraziarnisty,domowy chleb,chleb graham,zdrowy chleb z ziarnami,chleb ze słonecznikiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,


Wszystkie składniki w podanej kolejności włóż do formy i zamocuj w maszynie. Ustaw program na RAZOWE (u mnie nr 3, ale nie wiem jaką macie maszynę, zobaczcie) i ...wytrzymaj 4 godziny, bo po tym czasie dopiero będziesz się mógł cieszyć swoim własnym, zdrowym i pysznym chlebem bez niespodzianek.
Osobiście zjadłam kanapkę z instalatiną, piersią kurczaka duszoną na parze, suszonym pomidorem, serem kozim, koprem włoskim i czarnuszką.
Jedna kanapka i idziesz podbijać świat! Co ja mówię- wszechświat!

Smacznego!

mąka TOTA,chleb razowy,chleb wieloraziarnisty,domowy chleb,chleb graham,zdrowy chleb z ziarnami,chleb ze słonecznikiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

mąka TOTA,chleb razowy,chleb wieloraziarnisty,domowy chleb,chleb graham,zdrowy chleb z ziarnami,chleb ze słonecznikiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,



Komentarze

  1. Nie pamiętam już kiedy piekłam chleb. Może upiekę Twój? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam :) Domowy chleb potrafi uzależnić <3 . Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy chlebuś najlepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb na maślance musi być pyszny :). I z pewnością puszysty I wilgotny. Bardzo smacznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja niestety ręki do chleba nie mam, a Twój wygląda pysznie i z wielką chęcią bym go zjadła! : )


    https://buszujwkuchni.com - zapraszam : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam chleby z dużą ilością ziaren, więc jak dla mnie jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tutaj można dać sobie ducha z ziarnami jak mówiła moja babcia

      Usuń
  7. Nie ma nic lepszego niż kromka domowego chleba posmarowana masłem i posypana odrobiną soli :-) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak smakuje miód świerkowy? Bardzo jestem ciekawa. :) Wypróbuj ten chleb z razową mąką orkiszową, ja zawsze zastępuję nią mąkę pszenną. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuję Twój patent. Miody spadziowe z drzew iglastych odznaczają się aktywnością antybiotyczną, dotyczy to zwłaszcza spadzi jodłowej i świerkowej, a świerkowy jest ciemny, niezbyt ładnie wygląda, jest mało słodki powiedziałabym, ma lekko żywiczny smak, taki leśny.Swój przywiozłam od pszczelarza z Rymanowa Zdroju. Takie miody są genialne!

      Usuń
  9. Czy próbowałaś piec także nie w maszynie? Ja takowej nie posiadam, a chleb wygląda obłędnie.
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy chleb to ostatnio mój nałóg, non stop coś piekę, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe chleby są zdecydowanie najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na jaką wagę ustawić program w maszynie bo nie umiem znaleźć w twoim przepisie takiej informacji,a wygląda smakowicie i chciałabym to zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!