Ziemniaki boulangère (pieczone w bulionie)

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano


Chrupiące i złociste na wierzchu jak pasta filo, delikatne,aromatyczne i rozpływające się w ustach pod spodem. Tak przygotowane ziemniaki są bardzo
 popularne we Francji. Istnieje kilka ich wersji, ja zrobiłam je według przepisu ,który znalazłam w książce kucharskiej dołączonej do mojego robota Cooking Chef by Kenwood.

I tak nudny ziemniak staje się aromatycznym i wykwintnym dodatkiem do ryb i mięsiwa lub staje się samodzielnym pysznym daniem!

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano


Dla:8-10 osób
Czas przygotowania: 1 h 10 min
Czas pieczenia:40-60 min

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano


Składniki
  • 500 g cebuli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju+olej do wysmarowania formy, u mnie olej kokosowy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry najlepiej na szatkownicy od malaksera. Użyj ziemniaków o niskiej zawartości skrobi
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • parówki drobiowe u mnie Hańderek
  • dodatkowo 30 g masła 
  • opcjonalnie ser żółty, grube plastry do położenia obok parówek na grillu, pyszny i chrupiący dodatek!
handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano


Poszatkuj cebulę na plasterki lub jeśli masz tarczę do malaksera użyj tej z małymi otworami. Ziemniaki poszatkuj w cienkie plastry. Parówki pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach.
Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je olejem kokosowym.
Rozpuść masło i olej , dodaj cukier,tymianek. Wymieszaj, a następnie wrzuć cebulę, duś do chwili, aż uzyska złoty kolor. Przełóż do miseczki.
Ułóż plasterki ziemniaków równymi warstwami w naczyniu żaroodpornym. 

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano


Możesz spryskać oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne.Każdą warstwę przekładaj cebulą nakładaną łyżką, posypuj startymi parówkami- przynajmniej jedną warstwę.Co kilka warstw dosmacz solą i pieprzem.Bardzo ostrożnie wlej bulion. Na górną warstwę połóż kilka kawałków masła.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni piecz potrawę przez 40-60 minut.

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano

Podałam z grillowanymi dodatkowo parówkami cielęcymi dla dzieci , a dorośli uraczyli się pieczonym schabem w sosie grzybowym, którego przepis niebawem się pojawi.

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano


handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano

Smacznego!

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano

handerek,ziemniaki boulangere,kuchnia francuska,zapiekanka z ziemniaków,ziemniaki pieczone w bulionie,potrawy z ziemniaków,lekka kuchnia,fit kuchnia,z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano



























Komentarze

  1. Świetny pomysł Kasiu. Jak dla mnie - nic dodać, nic ująć - samodzielne danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, muszę koniecznie spróbować, bo muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniaki pod każdą postacią budzą ogromne emocje u mojego męża.
    Pysznie upieczone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że u kogoś ziemniaki wywołują emocję :-) Dziękuję!

      Usuń
  4. Wyglądają wspaniale, nie słyszałam jeszcze o takich ziemniaczkach :) muszą być pyszne Kasiu :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, i co ważne można je sobie odgrzewać ;-) I odgrzewać :-P

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Było jeszcze po dokładce. Dorosłym polecam wino do tego !

      Usuń
  6. Zjadłabym :-) taka wersje ziemniakow lubie najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo kolorowo i pysznie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, z czym podajemy ? Solo czy w towarzystwie? Wino dokładam ja!

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!